Livesport Prague Open: Derby pro Havlíčkovou! V osmifinále jsou i Krejčíková, Šalková a Nosková

- Redakce

Turnaj Livesport Prague Open pokračoval na betonových dvorcích TK Sparta Praha zbylými zápasy úvodního kola. Program na centrálním kurtu odstartovalo derby dvou českých teenagerek a členek pořádajícího oddílu. Sedmnáctiletá Lucie Havlíčková v něm porazila o rok starší Barboru Palicovou a zaznamenala premiérovou výhru v hlavní soutěži WTA. Tu slavila následně rovněž osmnáctiletá Dominika Šalková, jež přehrála za 65 minut favorizovanou Švýcarku In-Albonovou. Do osmifinále postoupily také Linda Nosková a obhájkyně titulu Barbora Krejčíková, když shodně dominovaly proti ruským soupeřkám.

Krejčíková proti Blinkovové nezaváhala
Hned pět Češek si zahraje osmifinále na Livesport Prague Open. Jako poslední zvládla nástrahy prvního kola nasazená dvojka Barbora Krejčíková (18.), jež přehrála Rusku Annu Blinkovovou (142.) za hodinu a čtvrt 6:3 a 6:1.

Ve čtyřech úvodních gemech uspěla vždy tenistka na returnu. Na další brejk si diváci museli počkat až do osmé hry, kdy Krejčíková odskočila do vedení 5:3, aby sadu následně hladce dopodávala. Do druhého dějství vstoupila česká favoritka brejkem, který přes šest shod potvrdila. Ve zbývajícím průběhu utkání přidala ještě dva úspěchy na returnu, naopak sama nenabídla své protivnici ani jednu příležitost.

„Cítila jsem se dobře, opravdu jsem se těšila. Rozjezd byl pomalejší, ale postupně jsem se zlepšovala. V závěru už jsem předváděla dobrý tenis,“ libovala si loňská šampionka turnaje Krejčíková, jež se může těšit na osmifinále proti Japonce Nao Hibinové (251.).

Havlíčková zaskočila v českém derby Palicovou
Sedmnáctiletá Lucie Havlíčková (787.) zaznamenala na Livesport Prague Open svou premiérovou výhru v hlavní soutěži turnaje WTA! Zkraje úterního programu porazila úřadující vítězka juniorského Roland Garros o rok starší krajanku Barboru Palicovou (373.) 6:2 a 7:6(5).

Palicová, jež platila za poměrně výraznou papírovou favoritku, vedla ve druhém setu o dva brejky už 3:0, přesto musela za stavu 4:5 odvracet dva mečboly. Dramatické dějství nakonec dospělo do zkrácené hry, kterou získala nejtěsnějším možným rozdílem 7:5 Havlíčková.

„Za vítězství jsem moc ráda, je to moje první výhra na turnaji WTA. Na začátku jsem byla hodně nervózní, to stejné pak ke konci zápasu, kdy jsem neproměnila dva mečboly. Vážím si toho, že jsem nakonec utkání zvládla,“ nechala se slyšet Havlíčková.

V osmifinále narazí členka domovského oddílu TK Sparta Praha na nejvýše nasazenou Estonku Anett Kontaveitovou (2.), která na úvod porazila 6:0 a 6:1 Gruzínku Jekatěrine Gorgodzeovou (126.).

„Odehrála jsem velmi dobrý zápas. Byla jsem agresivní od prvního míče, v této hře jsem pak pokračovala. Podala jsem kvalitní výkon,“ okomentovala utkání estonská hráčka.

Šalková slaví první výhru v hlavní soutěži WTA
Krátce po krajance Havlíčkové zaznamenala na Livesport Prague Open svou první výhru v hlavní soutěži podniku WTA také další česká teenagerka – osmnáctiletá Dominika Šalková (421.). O pět let starší Švýcarku Ylenu In-Albonovou (123.) porazila za pouhých 65 minut 6:1 a 6:4.

Na skvěle hrající Šalkovou dopadla nervozita až na samém konci utkání, kdy postupně promarnila hned šest mečbolů a povolila favoritce dotáhnout se ze stavu 5:1 na 5:4 a dva brejkboly. Dramatický desátý gem druhé sady ale nakonec Češka i díky podpoře publika zvládla a postoupila do osmifinále. V tom narazí na krajanku Marii Bouzkovou, nasazenou osmičku.

„Na kurtu jsem se cítila neskutečně, všechno mi šlo. Pak jsem neproměnila nějaké mečboly a začala být nervózní, naštěstí jsem to ale zvládla. Jsem opravdu ráda, že jsem prošla přes první kolo,“ libovala si Šalková.

Nosková se zdržela na kurtu necelou hodinu
Čtvrtou domácí osmifinalistkou se na Livesport Prague Open stala na divokou kartu startující Linda Nosková (112.). Loňská vítězka pařížské juniorky pobyla na dvorci s Natalií Vichljancevovou (265.) pouhých 53 minut. Sedmnáctiletá Češka vedla 6:2, 3:1 a 15:0, když se ruská lucky loserka rozhodla po druhé pauze na ošetření zápas skrečovat.

Nosková byla do té doby jasně lepší a aktivnější hráčkou. V dalším kole narazí svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy na turnajovou pětku a vítězku šesti podniků WTA Alizé Cornetovou (38.) z Francie.

„První kola jsou vždy těžší. Už od začátku bylo vidět, že na tom není fyzicky nejlépe. Snažila jsem se, aby běhala. A to se mi podařilo,“ řekla Nosková.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry

Alizé Cornetová (FRA, 38.) – Anastasia Zacharovová (160.) 6:2, 6:3
BARBORA PALICOVÁ (373.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (787.) 2:6, 6:7(5)
Darja Snigurová (UKR, 128.) – Viktorija Tomovová (BUL, 110.) 4:6, 2:6
Ylena In-Albonová (SUI, 123.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (421.) 1:6, 4:6
Oksana Selechmetěvová (170.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 35.) 7:5, 6:4
Sin-jü Wang (CHN, 79.) – Anastasia Potapovová (59.) 1:6, 2:6
Anett Kontaveitová (EST, 2.) – Jekatěrine Gorgodzeová (GEO, 126.) 6:0, 6:1
Natalia Vichljancevová (265.) – LINDA NOSKOVÁ (112.) 2:6, 1:3 skreč Vichljancevová
Anna Blinkovová (142.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (18.) 3:6, 1:6

1. kolo čtyřhry
Linetteová (POL), Wickmayerová (BEL) – V. Kužmová (SVK), Niculescuová (ROU) 4:6, 4:6
Djatčenková, Kalašnikovová (GEO) – X. Han (CHN), Panovová 6:3, 6:4
M. Katóová (JPN), S. Murrayová Sharanová (GBR) – Neelová (USA), Sharmaová (AUS) 7:5, 6:4


Galerie