Čtyři tituly mistrů Evropy! Čeští tenisté se na evropských šampionátech neztratili

- Jan Vojkůvka

Tento víkend vyvrcholilo v Mostě, Přerově a Klostersu mistrovství Evropy do 14, 16 a 18 let. Český tenis se na evropském šampionátu pod hlavičkou Tennis Europe rozhodně neztratil a slaví několik titulů mistrů Evropy. Mezi nejstaršími se ke zlatým medailím probojovali v deblu Jakub Menšík a Jakub Nicod. Dokonce dvojnásobnou mistryní Evropy se stala v kategorii do 14 let Alena Kovačková.

Kategorie do 18 let se hrála ve švýcarském Klostersu, kde se Čechům poměrně dařilo. V chlapecké dvouhře se do semifinále probil Jakub Menšík, jenž však po čtyřech výhrách narazil na turnajovou čtyřku Dina Prizmiče z Chorvatska, který byl nad jeho síly.

Prizmič následně ve finále podlehl Belgičanovi Gillesovi Arnaudovi Baillymu.

Obdobně jako Menšík dopadla v dívčí části této kategorie Brenda Fruhvirtová, která podlehla v semifinále po setech 3:6, 6:4, 4:6 bývalé juniorské světové jedničce Victorii Jimenez Kasintsevové z Andorry, která se vzápětí stala mistryní Evropy do 18 let.

Přesto český juniorský tenis neodjíždí z Klostersu bez titulu mistrů Evropy. Menšíkovi se totiž povedlo spolu s Jakubem Nicodem vyhrát ve Švýcarsku čtyřhru a ve finále porazit 6:3, 6:4 domácí dvojici Brunolda s Feldbauschem.

Mistrovství Evropy do 16 let
Evropský šampionát se konal i v českých městech, konkrétně v Mostě a Přerově. Zatímco Přerov hostil kategorii do 16 let, Most přivítal tenisové naděje do 14 let.

V areálu Tenisového klubu Precheza Přerov se z titulů mistrů Evropy ve dvouhře radovali Rakušan Joel Schwaerzler a Srbka Mia Rističová. V singlu se přitom neztratili ani domácí tenisté. Lucie Urbanová totiž postoupila do semifinále, kde ji porazila právě Rističová. Mezi chlapci si v semifinále zahrál Jan Kumstát, nad jehož síly byl Španěl Martin Landaluce.

To ve čtyřhře se domácí zástupci prosadili ještě více! Titul mistryň Evropy do 16 let vybojovaly Marie Slaměníková a Magdaléna Smékalová, které ve finále porazily Nizozemky Du Preeovou a Nijkampovou. Mezi chlapci triumfovali Němci Max Schoenhaus s Maxem Stenzerem, kteří přehráli po setech 6:1, 7:6 českou dvojici Petra Brunclíka a Filipa Hanzelína.

Mistrovství Evropy do 14 let
Evropský šampionát do 14 let v Mostě přinesl obrovský úspěch české tenistce Aleně Kovačkové, která se stala dvojnásobnou mistryní Evropy. Ve finále dvouhry porazila Slovenku Miu Pohánkovou po obratu 5:7, 6:2, 6:4. Úspěch českých talentovaných juniorek ještě podtrhla postupem do semifinále Laura Samsonová, která v boji o postup do finále prohrála právě s Kovačkovou.

Finále dívčího deblu bylo dokonce ryze české a titul mistryň Evropy vybojovala po boku Kovačkové Eliška Forejtková. Ve finále Češky porazily své krajanky Lauru Samsonovou a Veroniku Sekerkovou 4:6, 6:1, 10:3.

Mezi chlapci se titul v singlu stal kořistí Nizozemce Thijse Boogaarda, přičemž nejlepším českým tenistou byl Filip Košárko, který skončil ve čtvrtfinále.

V chlapeckém deblu se Košárko a Jan Raštica nakonec k zisku zlatých medailí neprobili. Ve finále totiž prohráli s Nizozemci Boogaardem a Nikolicem 6:7, 4:6.