Livesport Prague Open: Palicová a Šalková se kvalifikovaly do hlavní soutěže

- Redakce

Pražský WTA turnaj, konající se v areálu tenisové Sparty, v neděli pokračoval dalšími kvalifikačními boji. Postup do hlavní soutěže vybojovaly talentované naděje českého tenisu Barbora Palicová s Dominikou Šalkovou. V neděli se představila ještě v rámci prvního kvalifikačního kola Miriam Kolodziejová, na favorizovanou Linu Gluškovou ale nevyzrála.

Šalková otočila souboj s Vichljancevovou!
Premiérový postup do hlavní soutěže turnaje WTA slaví na Livesport Prague Open Dominika Šalková (424.), která po třísetové bitvě s Australankou Sharmaovou zvládla i další náročný a dlouhý zápas. Ve finále kvalifikace otočila skóre duelu s Natalijí Vichljancevovou (241.), kterou porazila po 137 minutách 6:7(3), 7:5, 6:2.

Šalková ve vyrovnaném prvním setu sice dvakrát stáhla ztrátu brejku, ale v tiebreaku se prosadit nedokázala a stejně jako v sobotu prohrávala 0:1 na sety. Následně ale převzala iniciativu, ve druhé sadě byla lepší a naopak Vichljancevová musela dotahovat manko.

Dvakrát se jí to povedlo, ale Šalková po dalším úspěchu na returnu v 11. hře zvládla druhý set doservírovat a vynutit si rozhodující dějství. V něm už dominovala, získala pět gemů v řadě a vůbec poprvé v kariéře si zahraje hlavní soutěž na okruhu WTA.

„Je to neskutečný pocit. Jsem ráda, že jsem zápas otočila a budu si moct zahrát hlavní soutěž. S tímhle jsem před nástupem do kvalifikace určitě nepočítala,“ těšilo českou tenistku.

Šalková si ve své premiérové hlavní soutěži zahraje s Ylenou In-Albonovou ze Švýcarska.

Palicová vybojovala postup do hlavní části pražského turnaje
Osmnáctiletá Češka Barbora Palicová (378.) se poprvé v kariéře probojovala kvalifikací do hlavní části turnaje kategorie WTA. Povedlo se jí to v Praze, poté co ve dvouapůlhodinové bitvě porazila Belgičanku Yaninu Wickmayerovou (598.), někdejší 12. hráčku světa, po setech 6:4, 4:6 a 6:2.

Pro Palicovou bylo klíčové, že se po ztrátě druhého setu dokázala hodně rychle oklepat a zkraje rozhodující sady odskočit do vedení 3:0. O náskok brejku sice přišla, ale znovu si potvrdila, že zkušenější soupeřku dokáže přehrávat, což byla v dramatické koncovce významná pomoc.

Česká tenistka v šesté hře znovu uskočila do vedení s brejkem, v sedmém gemu odvrátila dva brejkboly a přes šest shod si nakonec podržela podání. Tím odpor Belgičanky definitivně zlomila a v osmé hře na returnu souboj zakončila.

„Byl to moc těžký zápas. Jsem strašně ráda, že jsem ho vybojovala, protože každý balón jsem musela hrát na sto procent,“ okomentovala zápas Palicová, která si v hlavní soutěži zahraje s Lucií Havlíčkovou.

Kolodziejová se v kvalifikaci neprosadila
Miriam Kolodziejová (320.) musela na svůj start v kvalifikaci Livesport Prague Open čekat až do neděle, jelikož v sobotu ji na kurt nepustil déšť. V úvodním kole proti favoritce Lině Gluškové (224.) však neuspěla.

Česká hráčka se nemohla příliš opřít o servis, hned pětkrát přišla o podání a s izraelskou sokyní nakonec prohrála za 48 minut dvakrát 1:6.

Rozlosování kvalifikantek a šťastných poražených
Barbora Palicová (Q) – Lucie Havlíčková
Čchiang Wang (Q) – Rebecca Petersonová
Dalila Jakupovičová (Q) – Alison Van Uytvancková
Marie Bouzková – Sinja Krausová (LL)
Ylena In-Albonová – Dominika Šalková (Q)
Oksana Selchmetěvová (Q) – Sorana Cirsteaová
Alizé Cornetová – (Q) Anastasia Zacharovová
Natalija Vichljancevová (LL) – Linda Nosková
Mihaela Buzarnescuová – Nao Hibinová (LL)

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
BARBORA PALICOVÁ (378.) – Yanina Wickmayerová (BEL, 598.) 6:4, 4:6, 6:2
Oksana Selechmetěvová (177.) – Nao Hibinová (JPN, 259.) 6:2, 2:6, 6:3
Čchiang Wang (CHN, 139.) – Valeria Savinychová (334.) 6:3, 6:2
DOMINIKA ŠALKOVÁ (424.) – Natalia Vichljancevová (241.) 6:7(3), 7:5, 6:2
Anastasia Zacharovová (157.) – Sinja Krausová (AUT, 212.) 6:2, 6:2
Dalila Jakupovičová (SLO, 250.) – Lina Glušková (ISR, 224.) 7:5, 6:3

1. kolo kvalifikace
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (320.) – Lina Glušková (ISR, 224.) 1:6, 1:6
Jüe Jüan (CHN, 138.) – Dalila Jakupovičová (SLO, 250.) 4:6, 2:6
Anastasia Zacharovová (157.) – Antonia Lottnerová (GER, 1028.) 6:3, 6:2