Po pádu na 130. místo přišla životní forma! Peraová vyhrála druhý turnaj v řadě

- Jan Vojkůvka

Američanka Bernarda Peraová se nachází v životní formě! Po triumfu na turnaji v Budapešti si podmanila také akci v německém Hamburku a získala druhý titul na okruhu WTA v řadě a zároveň druhý celkově. Ve finále antukového podniku v německé metropoli porazila světovou dvojku Anett Kontaveitovou 6:2, 6:4.

Sedmadvacetiletá Peraová prožívala bídnou sezonu. Zkraje roku vypadla z první stovky světa, a přestože si zahrála na turnaji WTA 125K Series v Karlsruhe finále, klesla na začátku července až na 130. příčku.

Vše nasvědčovalo tomu, že bývalá 59. tenistka světa je ve velké krizi, která ji v následujících měsících zcela vyřadí z možnosti hrát na největších světových turnajích. Jenže po porážce 6:0, 2:6, 1:6 s Paoliniovou na challengeru v Contrexeville se něco zlomilo.

Ve stejném týdnu vyrazila o víkendu do Budapešti, kde musela absolvovat na turnaji WTA kvalifikaci. A začaly se dít věci!

Nejen, že Peraová zvládla kvalifikaci se ztrátou pouhých pěti gemů, ale bez ztráty setu si dokráčela až pro premiérový titul na okruhu WTA! Nikdy v kariéře, ani v době, kdy útočila na elitní padesátku, se jí podobný úspěch nepovedl. V Maďarsku však vyzrála například na Sasnovičovou, Cocciarettovou či domácí Bondarovou a ve finále porazila hladce dvakrát 6:3 Srbku Kruničovou.

A aby toho nebylo málo, tak se Peraová okamžitě vypravila do Hamburku, kde na své výkony navázala. Dál vítězila bez ztráty setu, její zmrtvýchvstání pocítila ve čtvrtfinále i Kateřina Siniaková, a nakonec z toho byl druhý titul!

V souboji s favorizovanou Kontaveitovou byla lepší, za celý zápas si prohrála jen jednou podání a po čtyřech vlastních brejcích dokázala po 75 minutách nasazenou jedničku porazit. Nejen, že vyhrála druhý titul na okruhu WTA v kariéře, ale ještě drží úctyhodnou sérii dvanácti vítězství bez ztráty setu.

Životní forma, ve které se Bernarda Peraová nachází, Američance navíc přinese ještě jeden milník. Překoná totiž své kariérní maximum v podobě 59. místa na žebříčku WTA a posune se na 54. či 55. místo světa.