Livesport Prague Open: Šalková otočila zápas s favoritkou, postupuje i Palicová

- Redakce

Velký tenisový svátek na území České republiky je tady! V sobotu začal na pražské Spartě turnaj Livesport Prague Open, který patří do kategorie WTA 250. Úvodní hrací den patřil tradičně prvnímu kolu kvalifikace. Postup do finále kvalifikace slaví Dominika Šalková, která otočila zápas s favorizovanou Astrou Sharmaovou. Postupuje také Barbora Palicová, jež vyřadila favorizovanou Slovenku Viktórii Kužmovou. Nikola Bartůňková podlehla ve třech setech Rusce Oksaně Selechmetěvové. Neuspěla ani Tereza Smitková. Miriam Kolodziejová se na kurt kvůli dešti nedostala.

Šalková otočila zápas s kvalifikační čtyřkou
Cenný skalp si připsala v kvalifikaci Livesport Prague Open Dominika Šalková (424.), která vybojovala postup do finálového kola. Ve svém úvodním zápase totiž otočila vývoj skóre v souboji se 160. tenistkou světa Astrou Sharmaovou, kterou porazila 2:6, 6:4, 6:2.

Ve druhém setu talentovaná Češka sice čelila stavu 1:3, ale dokázala skóre otočit na 5:3, a přestože o výhodu brejku v devátém gemu přišla, povedlo se jí ještě jednou na returnu prosadit.

Sharmaová se nadále snažila hrát svůj tenis a proti Šalkové si vypracovala tři brejkboly, jenže se jí nepovedlo ani jeden využít. Naopak česká tenistka ve čtvrtém gemu prorazila podání Australanky, v dalším průběhu střetnutí svědomitě podávala a své vítězství ještě dokázala zvýraznit dalším brejkem v osmém gemu.

„Šla jsem do zápasu s tím, že se pokusím zahrát co nejlépe a že se pokusím ji porazit. Poslední dobou jsem se v zápasech necítila, ale dnes mi to až na pár chyb sedlo,“ usmívala se Šalková, pro kterou bylo klíčové, když dokázala konečně sebrat soupeřce podání, čímž se uklidnila. „Chvilku mi to šlo, chvilku ne. Když se mi konečně povedlo prolomit její servis, tak jsem se zvedla.“

Ve druhé sadě Šalková dokonce při svém podání čelila skóre 1:3 a 0:30. „Určitě bylo klíčové, že se mi to povedlo otočit. Je lepší mít 2:3, a ne 1:4,“ podotkla Šalková, která se musela vypořádat i s nepříjemným herním stylem Sharmaové. „Měla výborný kick (podání) jak zprava, tak zleva. Nepříjemné bylo, že také docela dost čopovala.“

O postup do hlavní soutěže si česká hráčka v neděli zahraje s Natalijí Vichljancevovou.

Palicová prošla do finále kvalifikace
Osmnáctiletá česká tenistka Barbora Palicová (378.) si v prvním kole kvalifikace pražského WTA turnaje vyšlápla na Slovenku Viktórii Kužmovou (183.), kterou porazila po setech 7:5, 6:2.

V prvním setu sice Palicová ztratila vedení 4:2, ale set nakonec vyhrála, když v jeho závěru sebrala Kužmové čistou hrou podání. Druhý set měl už poté jednoznačný průběh. Během celého utkání se Palicová mohla opřít o svůj servis, čelila jen jednomu brejkbolu a úspěšnost prvního podání měla 73 %.

„Je to pro mě bomba a moc hezký pocit, když můžu vyhrát doma a ještě na takhle velkém turnaji. Strašně si toho vážím a budu bojovat dál, abych tady utrhla co nejvíce bodů do žebříčku,“ hlásila po postupu členka TK Sparta Praha, jež předvedla velmi koncentrovaný výkon na vysoké úrovni.

„Byla jsem stabilní, měla jsem vysoké procento prvního servisu, který mě hodně držel. Soupeřku bylo dost těžké brejknout, ale když jsem si podržela své podání, bylo to pro mě na returnu daleko lepší,“ pochvalovala si Palicová.

Při utkání proti zkušené Slovence se mohla česká tenistka spolehnout na výraznou podporu z hlediště. „Sledovala mě skoro celá rodina. Přišlo mě podpořit hodně lidí, což je super,“ líčila svěřenkyně trenéra Tomáše Zíba, s nímž spolupracuje rok a půl. Ve finále kvalifikace si mladá Češka zahraje se zkušenou Belgičankou Yaninou Wickmayerovou (598.).

Bartůňkové se v Praze obrat nepovedl
Šestnáctiletá Nikola Bartůňková (354.) nedokázala dotáhnout svůj obrat ve skóre až k vítězství nad Oksanou Selechmetěvovou (177.) z Ruska a na Livesport Prague Open končí v prvním kole kvalifikace po porážce 2:6, 7:5, 4:6.

Česká hráčka v utkání hodně riskovala na podání, aby trochu eliminovala agresivní styl soupeřky, díky čemuž sice nakonec vyhrála druhý set, ale v průběhu celého střetnutí také vyprodukovala hned 16 dvojchyb. I tak ale byla blízko úspěchu, když ve třetím setu srovnala z 2:4 na 4:4 a následně měla na svém podání gembol.

Toho nevyužila, přes shodu znovu o servis přišla a následně neproměnila v desátém gemu pět brejkbolů. Selechmetěvová se tlaku české hráčky ubránila a přes tři shody se jí nakonec povedlo utkání zakončit.

„Výsledek mě moc mrzí. Byly tam chvíle, kdy jsem se tlačila do kurtu a byla jsem konečně i na síti. Nejlépe jsem hrála na konci druhého setu a na začátku toho třetího. Celkově si ale myslím, že jsem hrála špatně, se svým výkonem určitě nejsem spokojená. Hlavně ze začátku jsem se prala s nervozitou a byla jsem ztuhlá. Obě jsme dělaly dost chyb, ale soupeřka si to nakonec zasloužila víc,“ uvedla Bartůňková.

Smitková se v kvalifikaci neprosadila
Postup do finále kvalifikace nedokázala vybojovat ani Tereza Smitková (362.), nad jejíž síly byla Rakušanka Sinja Krausová (212.). Česká hráčka sice v utkání proměnila dva brejkboly ze čtyř, na podání ale svou padesátiprocentní úspěšnost potvrdit nedokázala.

Sama přišla o servis hned pětkrát, navíc neudržela ve druhém setu vedení 4:2 a s dvacetiletou Rakušankou prohrála 2:6, 4:6.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Viktória Kužmová (SVK, 183.) – BARBORA PALICOVÁ (378.) 5:7, 2:6
Nao Hibinová (JPN, 259.) – Rebecca Šramková (SVK, 248.) 7:6(9), 6:1
Yanina Wickmayerová (BEL, 598.) – Lizette Cabreraová (AUS, 188.) 6:3, 6:1
Oksana Selechmetěvová (177.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (354.) 6:2, 5:7, 6:4
Čchiang Wang (CHN, 139.) – Kaylah McPheeová (AUS, -) 6:3, 6:4
Valeria Savinychová (334.) – Juriko Mijazakiová (GBR, 203.) 7:5, 6:2
Astra Sharmaová (AUS, 160.) – DOMINIKA ŠALKOVÁ (424.) 6:2, 4:6, 2:6
TEREZA SMITKOVÁ (362.) – Sinja Krausová (AUT, 212.) 2:6, 4:6
Mariam Bolkvadzeová (GEO, 252.) – Natalia Vichljancevová (241.) 4:6, 6:7(2)
Jüe Jüan (CHN, 138.) – Dalila Jakupovičová (SLO, 250.) 4:6, 1:1 přerušeno
Anastasia Zacharovová (157.) – Antonia Lottnerová (GER, 1028.) 2:1 přerušeno
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (320.) – Lina Glušková (ISR, 224.) odloženo