Šampiony ITF se poprvé stali Murray s Kerberovou

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace ITF znovu po roce vyhlásila nejlepší světové tenisty napříč kategoriemi a premiérově v kariéře se z ocenění světových šampionů radovali Brit Andy Murray a Němka Angelique Kerberová.

Přelomové sezony v kariérách obou tenistů přinesly nové úspěchy, na které ještě nikdy nedosáhli. Jak Andy Murray, tak Angelique Kerberová, se po životních sezonách, v nichž se propracovali až na první místo na žebříčcích, stali světovými šampiony ITF za rok 2016.

Kerberová během letošního ročníku na okruhu WTA vybojovala tituly na Australian Open a US Open, k čemuž přidala triumf ve Stuttgartu a několik dalších finálových a semifinálových účastí, díky čemuž se dostala ve světovém žebříčku před Serenu Williamsovou a zamezila ji doosáhnout na rekord v počtu týdnů v řadě na čele rankingu.

Zároveň se stala první Němkou, která získala toto ocenění po legendární Steffi Gragové od roku 1996. „Jsem poctěna, že jsem jmenována Světovou šampionkou ITF a jsem v seznamu s takovými bývalými šampionkami. Tento rok byl nejlepším v mé kariéře se spoustou nezapomenutelných zkušeností a emocí. Nemohu se dočkat nadcházejících výzev,“ svěřila se stříbrná medailistka z Ria pro oficiální stránky ITF.

Rovněž Andy Murray, zvolený nejlepším britským sportovcem všech dob, prožil výjimečný rok. Kromě úspěšné obhajoby zlaté olympijské medaile se radoval ze zisku titulu ve Wimbledonu, postupu do finále na Australian Open a French Open a zisku dalších sedmi turnajových triumfů, včetně premiérového zisku triumfu na Turnaji mistrů.

Murray ke konci sezony navíc doslova dominoval mužskému tenisu, když od začátku října vybojoval pět titulů v řadě a především 23 vítězství v řadě (a k tomu dva postupy bez boje). „Být jmenován světovým šampionem ITF pro mě znamená hodně. Měl jsem nezapometulný rok, znovu jsem vyhrál ve Wimbledonu, obhájil olympijský titul a zakončil sezonu jako světová jednička po vítězství v posledním utkání roku,“ řekl.

Obrovského milníku dosáhla rodinů Murrayů i díky bratrovi Andyho Jamiemu, který se stal deblovým šampionem ITF společně s Brunem Soaresem a stalo se tak poprvé v historii, aby bratrská dvojice vybojovala toto ocenění ve dvouhře i čtyřhře během jednoho roku. „Je to něco speciálního, že se i můj bratr Jamie stal světovým šampionem,“ těší Andyho.

Jamie Murray s Brunem Soaresem také vybojovali první pozici mezi deblovými páry až na posledním klání sezony na Turnaji mistrů. Britsko-brazilská dvojice vybojovali během prvního společného roku na okruhu tituly na Australian Open a US Open.

Jsme velmi hrdí, že jsme obdrželi tuto cenu. Pro nás to byl úžasný rok, vyhráli jsme dva grandslamy a skončili jako světové jedničky,“ měl radost Jamie Murray. „Jako nový tým jsme měli spoustu očekávání, ale také nějaké pochyby, takže skončil jako světové jedničky a vítězové dvou grandslamů je fantastické,“ doplnil ho Soares.

Mezi ženami na ocenění světových šampionek ITF dosáhly Francouzky Caroline Garciaová a Kristina Mladenovičová, které vybojovaly celkem čtyři turnajové tituly, včetně domácího French Open.

Měly jsme opravdu výjimečný rok se skvělými výhrami na kurtu, ačkoliv jsme spolu začaly hrát až na začátku sezonu. Výhra na Roland Garros bylo vyvrcholení celého roku,“ řekla Garciaová. „Je to velký úspěch pro mě a Caroline vyhrát tuto trofej po pouhém jednom roce, co spolu hrajeme. Těšíme se na ještě více úspěchů, jakých můžeme dosáhnout příští rok,“ těší se Mladenovičová.