Finálové zmrtvýchvstání! Cressy získal po obratu z 2:6 a 0:3 svůj první titul na okruhu ATP

- Filip Lefenda

Travnatý turnaj v americkém Newportu má po dvouleté odmlce znovu domácího vítěze. Akci kategorie ATP 250 ovládl pětadvacetiletý Maxime Cressy. V nedělním finále přehrál po skvělém obratu 2:6, 6:3 a 7:6(3) Alexandera Bublika z Kazachstánu a dokráčel si pro svůj premiérový titul z elitního okruhu.

Cressy vyhrál na Rhode Islandu tři třísetové maratony v řadě. Vyzrál mimo jiné na čtyřnásobného turnajového šampiona a krajana Johna Isnera. Do finále se bez dvou čísel dvoumetrový „obr“ prodral potřetí v sezoně. Na přípravném podniku v Melbourne podlehl v souboji o titul Nadalovi, při wimbledonské generálce v Eastbourne zase krajanu Fritzovi.

A ani v Newportu to na zisk prvního velkého vavřínu dlouho nevypadalo. Cressy prohrával s Bublikem už 2:6 a 0:3, sérií šesti vyhraných gemů v řadě si ale k radosti domácího publika vynutil rozhodující set.

V tom neproměnila turnajová čtyřka ani jeden ze tří nabídnutých brejkbolů, a tak dospěl dramatický souboj až do rozhodující zkrácené hry. V té povolil Cressy soupeři pouhé tři body a mohl se po téměř dvou a půl hodině konečně radovat ze životního výsledku.

„Vyhrát první titul je opravdu neuvěřitelný pocit. Nikdy jsem si nemyslel, že k němu dokráčím tímto způsobem,“ narážel na svůj fantastický obrat. „Právě v Newportu jsem kdysi odehrál svůj první turnaj ATP. Je zde vždy neuvěřitelná atmosféra. Finále bylo nahoru a dolů. Jsem na sebe velmi hrdý, že jsem ho zvládl,“ liboval si šťastný vítěz.

Ještě před dvanácti měsíci byl Cressy mimo TOP 150 žebříčku. Po triumfu v Newportu si v pondělním vydání singlového pořadí vylepšil maximum na 33. pozici. Z hráčů elitní padesátky nezaznamenal během aktuální sezony nikdo větší zlepšení, než právě agresivně hrající rodák z Paříže.

Po pilném sběru bodů by měl na posledním grandslamu sezony téměř jistě figurovat mezi nasazenými účastníky. „Byl to můj hlavní cíl. Jsem rád, že jsem ho splnil. Je neuvěřitelné vidět, jak se má dřina vyplácí a přináší s sebou kýžený úspěch. Je to ten nejvíce naplňující pocit. Jsem za něj moc rád,“ dodal Cressy.