Šafářová chytila v Monastiru formu. Vybojovala první profesionální titul

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletá Zdena Šafářová pokračuje v předvádění skvělých výkonů v tuniském Monastiru! Po svém premiérovém singlovém semifinále, které si zahrála minulý týden, dokráčela tento týden až ke své první deblové trofeji na okruhu ITF. S Číňankou Meng I Čchen porazily ve finále nasazené jedničky Elenu Milovanovičovou a Eliessu Vanlangendonckovou 7:5, 6:1.

Zdena Šafářová se v Tunisku nachází ve výtečné formě. Ačkoliv v Monastiru hraje turnaje už od začátku června, v prvních červencových týdnech začala řádit. Minulý týden se prosadila ve dvouhře, ve které se vůbec poprvé prodrala do semifinále mezi profesionálkami.

Zastavila ji až Číňanka Sin-sin Jao, která české tenistce vystavila stopku i tento týden, pro změnu v osmifinále. Stalo se tak jen pár dní po jejím neskutečném výkonu v kvalifikaci, v níž neztratila ani jeden gem!

Náladu za druhou porážku v řadě od Jao, si ale Šafářová spravila tentokrát v deblu. Zatímco v červnu se dvakrát prokousala ve čtyřhře do semifinále, tentokrát byla spolu s jinou čínskou tenistkou Meng I Čchen nezastavitelná. Česko-čínská dvojice turnaji dominovala, neztratila ani jeden set a své prvenství korunovala výhrou nad nasazenými jedničkami.

Pro obě hráčky se jedná o vůbec první profesionální titul v kariéře. Šafářová na něj dosáhla poté, co v roce 2020 doslova obětovala juniorskou kariéru. Na žebříčku ITF nikdy nepatřila do juniorské špičky, nejvýše byla na 336. místě, přesto však na kontě má dva singlové a tři deblové tituly. A jelikož skončila s juniorským tenistem už v roce 2020, tedy o dva roky dříve, než musela, dá se jen spekulovat nad tím, jakou stopu by mezi svými vrstevnicemi nakonec zanechala.

Touha hrát proti dospělým se ale v posledních týdnech začíná vyplácet. Česká tenistka, která prozatím hraje převážně turnaje v Monastiru, potřebuje už jen jedno vítězství v hlavní soutěži dvouhry, aby se objevila na žebříčku WTA. K tomu vybojovala svou první trofej ve čtyřhře. Talent v sobě rozhodně nezapře.

Magic Hotel Tours, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Milovanovičová (SRB), Vanlangendoncková (BEL) – M. Čchen (CHN), ŠAFÁŘOVÁ 5:7, 1:6