Tři tiebreaky a sedm zahozených mečbolů. Už jsem myslel, že to není můj den, přiznal Isner

- Filip Lefenda

Neuvěřitelně vyrovnané a dramatické utkání sehráli ve čtvrtfinále travnatého turnaje v Newportu domácí John Isner a Benjamin Bonzi z Francie. O postupujícím rozhodly tři hodiny litého boje, které nabídly rovnou tři zkrácené hry. V té rozhodující se nakonec nejtěsnějším možným rozdílem radoval 208 centimetrů vysoký Američan.

Čtyřnásobný turnajový šampion Isner bral v Newportu trofej mimo jiné při svých předchozích dvou účastech v letech 2017 a 2019. Čtvrteční triumf nad Bonzim byl v rámci této akce jubilejním desátým v řadě. Nerodil se ale vůbec snadno.

Úvodní set byl nejdivočejší. Isner v něm prohrával 2:4, manko ale zlikvidoval a po brejku na 6:5 dokonce podával na zisk sady. Setbol ale druhý nejvýše nasazený účastník turnaje nevyužil a nakonec musel do tiebraku. V tom prohrával 0:2, pak se ovšem nadechl k sérii sedmi vyhraných výměn v řadě.

Další dvě dějství už se odehrávala v zajetých kolejích. Oba aktéři si pozorně střežili svá podání a k vidění nebyl ve zbylých dvou hodinách ani jeden brejkbol. Rozhodovalo se tak znovu až v tiebreacích.

V tom druhém vedl Isner už 6:3, Bonzi mu ale dokonale oplatil obrat z toho úvodního a pěti body v řadě nejen, že odvrátil tři mečboly, ale vynutil si i třetí set.

V tom jako by měl Isner trochu déjà vu. Vedl už 6:1 a zdálo se, že má výhru v kapse. Jenže zarputilý Francouz ještě udělal z koncovky pořádné drama. Bonzi se skrze dva minibrejky dotáhl na rozdíl jediného bodu a měl k dispozici dvě podání. Celkově osmý mečbol už nicméně sedmatřicetiletý „obr“, jenž si k postupu dopomohl i 29 esy, ke své velké úlevě využil a zvítězil 7:6(2), 6:7(6) a 7:6(5). 

„Byl to šílený zápas. Do rozhodujícího tiebreaku jsem vkročil dobře. Po ztrátě dvou podání jsem si však za stavu 6:5 myslel, že to asi není můj den. Naštěstí se mi podařilo trefit dobrý return,“ oddechl si po postupu do semifinále Isner, jenž tak stále živí naději na celkově sedmnáctý titul z elitního okruhu. Čtrnáct z dosavadních šestnácti slavil doma v USA.

Jeho dalším protivníkem bude krajan Maxime Cressy, s nímž sehrál zkraje roku úchvatný pětisetový maraton na Australian Open. „Neuvěřitelně dobře podává a má pravděpodobně jedny z nejlepších volejů na Tour. Navíc hraje agresivně. Myslím, že i náš zápas bude velmi těsný. Těším se na něj,“ vyhlíží odvetu za vyřazení z grandslamu Isner.