Navzdory blížícímu se návratu. Doma jsem šťastný, tenis k tomu nepotřebuji, svěřil se Federer

- Jan Vojkůvka

Roger Federer je plně připraven na život po tenisové kariéře. V rozhovoru pro Algemeen Dagblad uvedl, že byť chystá ještě jeden návrat na tenisové kurty, vášeň ke sportu jej pomalu opouští. „Raduji se z maličkostí,“ podotkl k tomu, že vše, co ke štěstí potřebuje, má doma.

Dvacetinásobný grandslamový šampion schází na okruhu už přes rok. Naposledy hrál loni v červenci ve Wimbledonu, kde jeho pouť skončila ve čtvrtfinále. Po turnaji v All England Clubu se podrobil už třetí operaci kolene a od té doby dává čas pořádnému doléčení a pečlivé přípravě na návrat.

K němu by mělo dojít v září na Laver Cupu. Exhibiční turnaj mezi týmy Evropy a Světa je ideální z toho hlediska, že Federer nebude pod tlakem kvůli výsledkům. Ostrý comeback na profesionální okruh si schovává na domácí podnik v Basileji, kde se pokusí navrátit na žebříček ATP, z něhož v pondělí po dlouhých 25 letech vypadl.

I kdyby ovšem čtyřicetiletá hrající legenda už na tenisovém kurtu nestanula, se svým životem bez tenisu je naprosto spokojena.

„Jasně, že miluju pocity z vítězství, ale pokud by člověk už neměl být konkurenceschopný, je lepší skončit,“ podotkl s tím, že na případný konec je připraven. „Nemyslím si, že bych ke štěstí potřeboval tenis. Raduji se z maličkostí, jako třeba když syn udělá něco dobře, nebo když dcera přinese dobrou známku.“

„Tenis je samozřejmě mou součástí, ale ne celou mou identitou. Chci být a zůstat úspěšný, chci do toho dát hodně energie. Někdy možná víc, než bych měl,“ řekl o své snaze ještě jednou se vrátit na kurty a pokusit se dosáhnout dobrých výsledků. „Vím, že profesionální kariéra nemůže trvat věčně, to je v pořádku,“ podotkl, že je smířený s nezadržitelně se blížícím koncem.

I proto si chce poslední turnaje, ať už jich bude jakékoliv množství, užít. Prozatím totiž plánuje, že by absolvoval ještě příští ročník, možná jako rozlučkovou tour. S tím se pojí i hodně opatrné skládání kalendáře, i s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu.

„Tenisový itinerář byl někdy přehnaný, obzvlášť, když jsme ho museli organizovat i pro děti. Je hezké si od toho teď odpočinout, a to i pro ně, i když jim cestování chybí,“ uvedl ke svým čtyřem dětem. „Už několik let jsme ale neviděli naše přátele v New Yorku a Melbourne,“ naznačil, kam by jej tenisové kroky i s rodinou mohly příští rok zavést.

Pokud však byl nucen ze dne na den s tenisem skončit, neváhal by. „Mohu upřímně říci, že jsem doma velmi šťastný. Je také velká výhoda, že se teď mohu domluvit, co budu dělat za tři týdny v úterý dopoledne,“ poznamenal s příkladem, co při cestování mezi turnaji rozhodně nemohl dělat. „Ano, občas nám chybí cestování po světě a samozřejmě mi také chybí sport, ale pocit, že žiju doma normálním způsobem, je také dobrý,“ dodal.