Startuje boj o Djokoviče. Miliony ilegálů zaplavují hranice, jeden neočkovaný navíc nevadí, urguje prezidenta senátor

- Jan Vojkůvka

Čerstvý wimbledonský vítěz Novak Djokovič stále netuší, jestli mu bude dovoleno startovat na amerických turnajích. Srbský tenista, který se nenechal očkovat proti covidu, totiž podle platných restrikcí nesmí odcestovat do Spojených států, kvůli čemuž by přišel i o US Open. Za srbskou hvězdu se postavil i jeden americký senátor, který použil hodně drsné přirovnání.

Djokovič v současnosti čelí hrozbě, že nebude moci hrát na žadném americkém turnaji, US Open nevyjímaje. Důvodem jsou stále platné restrikce kvůli covidu, který i ve Spojených státech znovu nabírá na síle.

„Cestující do Spojených států, kteří nejsou státními příslušníky, budou muset být plně očkováni a před nástupem na palubu letadla k odletu do USA budou muset předložit doklad o stavu očkování proti covidu-19,“ stojí v nedávno vydaném prohlášení Bílého domu. To je přitom zásadní problém, který aktuálně znemožňuje Djokovičovi vůbec pomýšlet na cestu do New Yorku či jiných amerických destinací.

I přesto bývalá světová jednička přislíbila Nicku Kyrgiosovi, že mu zaplatí slíbenou večeři za wimbledonské finále v New Yorku. Ví snad Djokovič něco, co je zatím věřejnosti skryto? Nebo pouze doufá, že se do začátku US Open něco změní?

„Nejsem očkovaný a neplánuji se nechat očkovat,“ řekl v Londýně, kde získal jednadvacátý grandslamový titul v kariéře. „Jedinou dobrou zprávou, kterou mohu dostat, by bylo, že odeberou nařízenou zelenou očkovací kartu, nebo jak nazýváte povolení ke vstupu do Spojených států, či kdybych obdržel výjimku.“

„Nemyslím si ale, že by výjimka je reálně možná. Ani nevím, o jakou výjimku by se mělo jednat,“ podotkl.

Byť tedy přislíbil Kyrgiosovi večeři v New Yorku, na druhé straně se zdá, že s možným zákazem cesty do USA je smířený. Po peripetiích, kterými si prošel v Austrálii, odkud musel kvůli neplatnému vízu odcestovat, se už na sílu nechce někam vydávat. Což se dá pochopit.

Existuje ovšem cestička, jak se do Ameriky i přes covidové restrikce dostat. Tou cestičkou je tlak vytvořený na americké úřady. Jedním z nejnovějších zastánců Djokoviče je texaský senátor Drew Springer, který by rád srbskou hvězdu na amerických turnajích viděl.

Pokud se totiž jedná o covid, nevidí Djokoviče jako reálnou hrozbu. Naopak se opřel o prezidenta Joe Bidena a vyzval jej, aby jednal v zájmu rozumu.

„Biden zakazuje Novaku Djokovičovi přijet do USA a hrát US Open,“ reagoval na vydané prohlášení Bílého domu o povinnosti, aby cestující do Spojených států byli plně očkovaní. A svou myšlenku dost razantně rozvedl: „Ale přitom umožňuje milionům neočkovaných ilegálů zaplavit hranice. Hej, Joe, co tak ještě jednoho neočkovaného navíc?“ napsal senátor, který ke své zprávě přidal hashtag #LetNovakPlay (nech Novaka hrát)

Letošní US Open startuje v pondělí 29. srpna a vyvrcholí v neděli 11. září.