WTA

20 brejků a nejdelší zápas sezony WTA! Zkušená Ukrajinka proti Rusce odvracela mečbol

- Radek Štohl

O sedmnáct minut překonaly letošní dosavadní rekord. Ukrajinka Lesja Curenková (97.) v osmifinále dvouhry v Budapešti po dlouhých 3 hodinách a 54 minutách udolala ruskou protivnici Kamillu Rachimovovou (107.) 6:7(1), 6:4, 7:5. Středeční soupeřky díky tomu odehrály nejdelší zápas probíhající sezony WTA. Curenková i Rachimovová se v utkání trápily na servisu, v součtu se dopracovaly k 36 brejkbolům a 20 brejkům.

Dosavadní prvenství z druhé poloviny února držely Emma Raducanuová a Darja Savilleová, na WTA v mexické Guadalajaře svedly velkou bitvu trvající 3 hodiny a 37 minut. Utkání přitom mohlo trvat ještě o něco déle, za stavu 5:7, 7:6, 4:3 pro Savilleovou její soupeřka skrečovala. 

V případě Curenkové a Rachimovové už vše proběhlo tak, jak mělo.

Středeční odpolední střetnutí lépe odstartovala Curenková, třiatřicetiletá tenistka hned čtyřikrát v prvním setu měla náskok brejku. Tuto výhodu však ani jednou nepotvrdila, v tiebreaku navíc po zisku třech minibrejků dominovala dvacetiletá protivnice.

Lesja Curenková zkraje druhého setu vedla 3:0. Vzápětí ale prohrála čtyři gemy v řadě, Kamilla Rachimovová tak měla k dobru set a brejk. Za stavu 4:3 při vlastním podání ztratila náskok 40:15, o chvíli později i celý gem, zbytek sady patřil Curenkové. Šlo se tak do rozhodujícího dějství.

Po většinu třetího setu se více dařilo Rachimovové, někdejší dvacátá juniorka světa hned třikrát disponovala brejkem. Za stavu 5:3 byla kousek od postupu, v desátém gemu dokonce měla k dispozici mečbol, který ovšem nevyužila. Curenková nakonec srovnala na 5:5, v závěrečných dvou gemech přišla o pouhé dva fiftýny. Po posledním míčku zápasu a téměř čtyřech hodinách hry se radovala z postupu do čtvrtfinále.

Na WTA v Budapešti se ve středu představily také dvě české singlistky. Zatímco Kateřina Siniaková (93.) po skreči Ukrajinky Anheliny Kalininové (39.) postoupila do osmifinále, Barboru Krejčíkovou (17.) překvapila Čiňanka Si-jü Wang (102.).

WTA

Hungarian Grand Prix, Budapešť (ženy, HUN, 251 750 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Lesja Curenková (UKR, 97.) – Kamilla Rachimovová (107.) 6:7(1), 6:4, 7:5