Neuvěřitelný obrat v Budapešti! Španělka otočila utkání ze stavu 0:6, 0:5 a 0:30

- Filip Lefenda

Na antukovém podniku WTA v maďarské Budapešti byl o víkendu k vidění obrat z říše snů. Marina Bassolsová, 226. hráčka světového pořadí, prohrávala v utkání úvodního kola kvalifikace s Běloruskou Julií Hatoukaovou už 0:6, 0:5 a 0:30, přesto nehodila flintu do žita. Dvaadvacetiletá Španělka postupně odvrátila tři soupeřčiny mečboly a sérií deseti získaných gemů v řadě zvrátila osud "bláznivého" střetnutí ve svůj prospěch!

Hatoukaová do zápasu vstoupila suverénně. Lehce favorizované protivnici, která táhla šňůru deseti výher v řadě, povolila v prvním setu pouhých devět míčů a uštědřila jí potupného kanára. K tomu nebylo daleko ani ve druhém dějství. 208. tenistka světového pořadí v něm vedla na příjmu už 5:0 a 30:0.

O výhře běloruské hráčky v tu chvíli asi nikdo nepochyboval, opak se ale ukázal být pravdou. Bassolsová inkriminovaný gem čtyřmi výměnami v řadě otočila a následně poprvé uloupila i soupeřčino podání. Za stavu 2:5 odvrátila Španělka dva mečboly a o gem později i ten třetí. Čistou hrou pak srovnala na 5:5 a po dalším brejku šla podávat na zisk setu. Hatoukaová měla tři brejkové možnosti, na zkrácenou hru ale nedošlo. Bassolsová situaci ustála a výsledkem 7:5 si vynutila rozhodující sadu.

Do té vstupovala ve značné psychické výhodě, která se rychle promítla i do dalšího dění na kurtu. Bassolsová si bleskově vypracovala vedení o tři gemy, a byť o něj posléze přišla, od stavu 4:4 už povolila protivnici jediný vyhraný fiftýn.

Do kvalifikačního finále se tak po neuvěřitelném obratu nakonec podívala právě Bassolsová, na níž se jen o den později opět usmála štěstěna. S domácí Fanny Stollarovou sice prohrála 1:6 a 4:6, do hlavní soutěže ale postoupila jako tzv. lucky loserka. V 1. kole pak její cestu turnajem utnula Američanka Bernarda Peraová.

Podobným comebackem se před třemi lety blýskla Tara Mooreová. Na turnaji ITF v Sunderlandu prohrávala Britka už 0:6, 0:5 a 30:40, přesto zvládla silně favorizovanou Jessiku Ponchetovou z Francie porazit 0:6, 7:6 a 6:3.

V roce 1983 pak prohrávala osmnáctiletá Barbie Bramblettová v 2. kole kvalifikace US Open s krajankou Hulbertovou dokonce 0:6, 0:5 a 0:40, aby nakonec po odvracení 18 mečbolů (!) slavila výhru 0:6, 7:5 a 6:3.