Servis zase drží! Veselý v Newportu porazil španělského veterána, navázal na povedený Wimbledon

- Jan Vojkůvka

Český tenista Jiří Veselý prokazuje, že travnatá část sezony mu svědčí. Po překvapivém postupu do třetího kola Wimbledonu, kde ovšem mu v souboji s Tommym Paulem zcela odešel servis, se v Newportu vrátil na vítěznou vlnu. Španělského veterána Feliciana Lopeze porazil 6:4, 6:2.

Pro Veselého to byl v Newportu skvělý los do prvního kola. Čtyřicetiletý Lopez je na sklonku kariéry, letos vyhrál jen jeden zápas a pro českou mužskou jedničku to měl být velmi přijatelný soupeř. Jediné, co mohlo Veselého znervózňovat, byl fakt, že Španěl je rozeným travařem.

Právě na trávě dosahoval velkých úspěchů a během kariéry na ní vyhrál 91 zápasů ze 144 odehraných. Také na ní vyhrál hned čtyři ze svých sedmi titulů a ve Wimbledonu se třikrát podíval do čtvrtfinále.

Jakékoliv hrozící nebezpečí však dokázal Veselý eliminovat. A to včetně tří brejkbolů, které si zkušený Španěl vypracoval. Českého tenistu totiž v utkání podrželo podání, na které si tolik stěžoval po svém vyřazení ve třetím kole Wimbledonu, kdy o něm řekl, že jej nejspíš nechal na letišti.

V Newportu si ho s sebou vzal na kurt a bylo to vidět. V prvním setu se dostal k brejku v páté hře a v osmém gemu odvrátil zmíněné tři brejkboly. Od té chvíle podával spolehlivě a soupeři nenabídl žádnou šanci na úspěch. Když úvodní dějství dopodával, v tom druhém zaznamenal od skóre 0:1 parádní šňůru pěti získaných gemů v řadě a s přehledem si dokráčel pro vítězství.

Vítězství poměrně cenné, jelikož za Wimbledon neobdržel žádné body do žebříčku ATP, což jej jediné může na celkově vydařené travnaté části sezony mrzet. Napravit to může v Newportu, kde už se o body hraje a první překážku zvládl. Tou druhou bude domácí Steve Johnson, jehož podání nebývá až tolik pevné jako u mnohých jiných Američanů.

A to je pro Veselého příležitost, jak si pomoci k dalšímu vzestupu světovým žebříčkem, ve kterém mu aktuálně patří 69. pozice.