Wimbledon: Duo K+S ovládlo čtyřhru! Djokovič získal jednadvacátý grandslam

- Redakce

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou znovu po čtyřech letech ovládly wimbledonskou čtyřhru. Češky ve finále hladce porazily belgicko-čínské duo Elise Mertensová, Šuaj Čang a získaly už svůj pátý společný grandslamový titul. Svého vítěze poznal mužský turnaj, když ve finále dvouhry Srb Novak Djokovič ve čtyřech setech udolal Australana Nicka Kyrgiose.

Krejčíková se Siniakovou ovládly Wimbledon
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková získaly už svůj letošní druhý společný grandslamový titul, celkově pak pátý. Ve finále Wimbledonu porazily belgicko-čínský pár Elise Mertensová, Šuaj Čang za 67 minut po setech 6:2 a 6:4.

První set rozhodl už jeho samotný začátek. České duo ve druhém gemu prolomilo servis soupeřek, na což Siniaková s Krejčíkovou navázaly ještě v osmé hře. Velký vliv na výsledku 6:2 měl i první servis Češek, po kterém, když směřoval do kurtu, získaly všech třináct výměn.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější. Tenistky si dlouho držely svá podání, změna přišla až v sedmé hře, kdy Mertensová s Šuaj Čang brejkly nasazené dvojky přes čistou hru. Jenže od toho momentu belgicko-čínský pár získal jen jeden fiftýn, jejich sen o prvním společném titulu se tak rozplynul.

„Od prvního do posledního míče jsme byly lepším týmem. Jsem ráda, že se nám to podařilo a jsme znovu grandslamové šampionky. Navíc ve Wimbledonu, kde je to ještě víc speciální,“ líčila Krejčíková.

„Některé zápasy na turnaji se nevyvíjely nejlíp, což ale závisí i na výkonu soupeřek. Vyplatilo se, že jsme bojovaly až do konce. To je nejdůležitější,“ doplnila svou parťačku Siniaková.

Češky mají na kontě také trofeje z Roland Garros 2018 a 2021, Wimbledonu 2018 a Australian Open 2022. Ke zkompletování kariérního grandslamu jim zbývá uspět na US Open.

Jednadvacátý grandslam! Djokovič přehrál Kyrgiose a podmanil si Wimbledon
Novak Djokovič (3.) počtvrté v řadě ovládl slavný Wimbledon, celkově pak posedmé. Pětatřicetiletý srbský tenista ve finále travnatého grandslamu porazil Australana Nicka Kyrgiose (40.), a to za tři hodiny po setech 4:6, 6:3, 6:4 a 7:6(3). Rodák z Bělehradu získal už jednadvacátý kariérní grandslam a v historických tabulkách předskočil Rogera Federera (97.).

Ve finálovém utkání proti australskému bouřlivákovi zahrál pouhých 17 nevynucených chyb, naopak jeho soupeř jich natropil 33. Co se winnerů týče, ty vyzněly lépe v poměru 62:46 pro Kyrgiose. 

Úvodní sadu rozhodla pátá hra. Kyrgios si na podání soupeře utvořil náskok 40-15, načež proměnil druhý brejkbol. Další čtyři gemy si oba tenisté drželi servis, a to naprosto nekompromisním způsobem. Australan se Srbem získali všechny výměny na svém podání, dramatická poté byla až koncovka setu. Hra dospěla ke shodě, Djokovič si však brejkbol nevybojoval a prohrál 4:6.

Jenže to současnou světovou trojku nakoplo. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu ve druhé sadě prolomil soupeřovo podání za stavu 2:1 přes čistou hru, a i když v deváté hře klopýtl a nabídl Kyrgiosovi čtyři brejkboly, všechny dokázal odvrátit. Ve stejném gemu si Djokovič vypracoval setbol, který okamžitě přetavil ve srovnání.

Pokud bychom se podívali do statistik utkání, zjistíme, že australský bouřlivák si na podání nevedl vůbec špatně. Úspěšnost jeho prvního servisu činila přes 70 %, es pak nasázel 30. Přesto šestinásobnému vítězi travnatého grandslamu nabídl ve třetím setu tři brejkboly, což Djokovič tvrdě potrestal.

Závěrečný set nabídl nejvyrovnanější podívanou bez jediného brejkbolu. Rozhodnout musela zkrácená hra, ve které Srb prokázal své zkušenosti a rychle si vybudoval drtivý náskok. Dva mečboly ve výhru nepřetavil, ten třetí už ale ano. Radost z jednadvacátého kariérního titulu mohla vypuknout. 

Poljičak si podmanil Wimbledon
Chorvatský tenista Mili Poljičak ovládl wimbledonskou juniorku. Ve finále travnatého grandslamu porazil Američana Michaela Zhenga, a to za necelé dvě hodiny a po setech 7:6(2), 7:6(3).

Utkání se mohlo vyvíjet jinak, kdyby americký tenista v prvním setu za stavu 5:4 na svém podání proměnil dva setboly. Jenže Chorvat otočil průběh, a tak se mohl radovat ze zisku své nejcennější juniorské trofeje. Doposud ve dvouhře na okruhu ITF triumfoval šestkrát, přičemž naposledy v lednu letošního roku na betonu v australském Traralgonu.

Finále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Nick Kyrgios (AUS, 40.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)

Finále čtyřhry žen
Mertensová (BEL), Čang (CHN) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 2:6, 4:6

Finále dvouhry juniorů
Michael Zheng (USA) – Mili Poljičak (CRO) 6:7(2), 6:7(3)