Naštvání z trablů přetavila v grandslamové finále. Mám husí kůži, přiznala Rybakinová

- Filip Lefenda

Snový grandslam prožívá v Londýně Jelena Rybakinová. Třiadvacetiletá Kazaška v semifinále ukončila vítěznou sérii Rumunky Halepové a postoupila do svého největšího finále v kariéře. „Nemůžu tomu uvěřit,“ hledala slova po triumfu dvakrát 6:3.

Rybakinová do svého premiérového grandslamového semifinále rozhodně nevstupovala v pozici favoritky. Bývalá světová jednička Halepová, turnajová vítězka z roku 2019, táhla v Londýně sérii dvanácti výher v řadě. Letos přitom před vzájemným soubojem neztratila v All England Clubu ani set.

„Mám husí kůži. Nemůžu tomu uvěřit. Byl to opravdu výborný zápas. Simona je velkou šampionkou. V minulosti jsem s ní odehrála několik velmi náročných utkání. Dnes se mi povedlo být plně koncentrovaná. Jsem ráda, že jsem předvedla takový výkon,“ pravila rodačka z Moskvy, která v 77 minut dlouhém utkání prohrála jen jedinkrát servis.

Bývalá světová dvanáctka měla výborně našlápnuto zejména v sezoně 2020. Z úvodních pěti turnajů sezony vytěžila hned čtyři finále a jeden titul. Poté ale planetu zasáhla pandemie covidu-19. „Tehdy jsem mířila nahoru. Všechno šlo podle mých představ. Cítila jsem se opravdu dobře. Po pandemii ale bylo velmi těžké se vrátit. Neměla jsem příliš možností trénovat. Navíc mě potkaly zdravotní problémy jako zranění, nemoci nebo alergie. Pořád se to opakovala. Byla jsem hrozně naštvaná,“ zavzpomínala na turbulentní období.

Její náhled na tenis se od té doby změnil. „Můj trenér mi vždy říká, že k tomu, abych vyhrála, nemusím být nutně v perfektní formě. Vyhrát můžete bez ohledu na to, jak se zrovna cítíte. Je třeba jen tvrdě pracovat a neustále se zlepšovat. I tak se dá na turnajích dojít daleko,“ podotkla.

Nyní už se může 184 centimetrů vysoká tenistka koncentrovat na sobotní klání proti Ons Džabúrové. Vůbec poprvé v otevřené éře si o titul z Wimbledonu zahrají dvě finálové debutantky.

„Pochopitelně budu nervózní. Před finále na centrálním kurtu to pravděpodobně dolehne na každého. Ale je to pro mě výzva. Chci zůstat mentálně silná a vydat ze sebe to nejlepší,“ říká 23. hráčka žebříčku WTA před střetnutím s tuniskou světovou dvojkou.

„Vím, jak Ons hraje. Stejně tak zná ona mě. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet. Já si ale věřím. S týmem jsme usilovně pracovali na tom, aby se opět dostavily úspěchy. I když nikdo samozřejmě nečekal, že se to stane tento týden zrovna na Wimbledonu,“ pravila upřímně historicky první grandslamová finalistka z Kazachstánu.

Finále ženské dvouhry mezi Jelenou Rybakinovou a Ons Džabúrovou je na programu v sobotu od 15:00 hodin.