Kdo konkuruje páru K+S? Neporažené travařky, turnajové jedničky i nenasazené Američanky

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Čtyři dvojice zbývají v soutěži ženské čtyřhry na letošním Wimbledonu, mezi nimi i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Elitní české deblistky útočí na pátou společnou grandslamovou trofej, z toho druhou z Wimbledonu, kde triumfovaly před čtyřmi lety. Na cestě nabitým pavoukem je ale čekají ještě dvě velmi náročné zkoušky.

Zatím je jisté, že populární duo K+S nastoupí do pátečního semifinále proti Ukrajince Ljudmile Kičenokové a Lotyšce Jeleně Ostapenkové. Oba páry v All England Clubu splnily papírové předpoklady, jelikož Češky jsou nasazenými dvojkami a Ostapenková s Kičenokovou turnajovými čtyřkami.

Ukrajinsko-lotyšská dvojice se na Wimbledon naladila skvěle, když postoupila do finále na přípravných akcích v Birminghamu a Eastbourne. Kuriózní je fakt, že Ostapenková a Kičenoková ani jeden souboj o titul neodehrály – jednou nenastoupily ony, jednou jejich soupeřky. Na trávě tak mají dosud perfektní bilanci 10 výher bez jediné porážky.

Členky druhé desítky deblového žebříčku jsou velmi nebezpečné i svou sehraností, jelikož Wimbledon je už jejich dvanáctým společným turnajem v této sezóně. Před travnatou částí roku zaznamenaly semifinálovou účast na Roland Garros, kde prohrály třísetovou bitvu s pozdějšími šampionkami Caroline Garcíaovou a Kristinou Mladenovicovou.

Podle očekávání se do semifinále Wimbledonu probojovaly i nejvýše nasazené Elise Mertensová a Šuaj Čang, jež zatím neztratily ani set a ani jednou nemusely do tiebreaku. Belgičanka Mertensová, která je aktuální světovou jedničkou v deblu, by za standardních okolností hrála po boku své parťačky Veroniky Kuděrmetovové. Ruská ranařka ale nemůže v All England Clubu startovat kvůli rozhodnutí pořadatelů.

Nicméně Mertensová si nepohoršila, jelikož Číňanka Šuaj Čang patří k nejlepším deblistkám posledních let. Na kontě má i triumfy z Australian Open 2019 a US Open 2021, zkraje travnaté sezóny se radovala z titulu v Nottinghamu po boku Beatriz Haddadové Maiaové.

Posledním semifinálovým párem jsou nenasazené Američanky Danielle Collinsová a Desirae Krawczyková. Zatímco Collinsová je světovou osmičkou ve dvouhře, Krawczyková se řadí ke kvalitním deblovým specialistkám. V její sbírce se vyjímají především tři grandslamové trofeje ze smíšené čtyřhry, které získala loni na Roland Garros, Wimbledonu a US Open. Mimochodem do finále mixu postoupila v All England Clubu i letos.

Pro Američanky je Wimbledon teprve druhým společným turnajem po lednovém Australian Open, kde v osmifinále nestačily na pozdější šampionky Krejčíkovou a Siniakovou poměrem 4:6 a 4:6.

Semifinále ženské čtyřhry se uskuteční v pátek, finále je na programu v neděli. Na vítězky tentokrát nečekají žádné body do žebříčku WTA, můžou se však těšit na finanční odměnu ve výši 540 tisíc liber na dvojici (cca 15,7 milionu korun).

Deblový žebříček účastnic semifinále Wimbledonu
1. Elise Mertensová (BEL)
3. KATEŘINA SINIAKOVÁ
4. Šuaj Čang (CHN)
7. BARBORA KREJČÍKOVÁ
13. Desirae Krawczyková (USA)
16. Jelena Ostapenková (LAT)
19. Ljudmila Kičenoková (UKR)
328. Danielle Collinsová (USA)