Wimbledon: Džabúrová i Rybakinová jsou poprvé ve finále! Klimovičová se dostala do juniorského semifinále

- Redakce

Jedenáctý hrací den Wimbledonu měl na programu především obě semifinále ženské dvouhry. Roli velké favoritky na postup do finále potvrdila na centrálním kurtu světová dvojka Ons Džabúrová. Naopak šampionka z roku 2019 Simona Halepová nestačila na Jelenu Rybakinovou. V juniorské části turnaje prošla do singlového semifinále Linda Klimovičová. Nikola Bartůňková skončila ve čtvrtfinále na raketě Maďarky Udvardyové. Bartůňková si následně spravila náladu postupem do semifinále čtyřhry, na což dosáhl také Jakub Menšík.

Džabúrová postoupila do premiérového finále!
Tunisanka Ons Džabúrová se dál zapisuje do historie severoafrického a arabského tenisu. Jako první tenistka z daného regionu prošla do grandslamového finále, a to na nejslavnějším turnaji, kterým je Wimbledon. Ve čtvrtečním semifinále porazila světová dvojka svou kamarádku Tatjanu Mariaovou (103.) 6:2, 3:6, 6:1.

Proti německé tenistce, se kterou ji pojí dlouholeté přátelství a občas jí pomáhá dokonce s hlídáním dětí, splnila Tunisanka roli favoritky, přestože se vítězství nerodilo zrovna snadno. Zatímco v prvním setu byla Džabúrová jasně lepší, dvakrát obrala soupeřku o podání a nenabídla ani jeden brejkbol, ve druhé sadě se na returnu neprosadila. Byla to naopak Mariaová, komu se povedlo ve čtvrtém gemu odskočit do trháku a následně srovnat skóre na 1:1 na sety.

Rozhodnout tedy musel až třetí set, ve kterém to ovšem byla jednostranná záležitost. Džabúrová se prodrala do jasného vedení 5:0, než povolila soupeřce podržet podání, načež v sedmém gemu duel zakončila.

Rybakinová ukončila sérii Halepové
Ons Džabúrovou v sobotním finále nakonec nevyzve Simona Halepová (18.), nýbrž Jelena Rybakinová (23.)! Kazašská tenistka nečekaně porazila rumunskou favoritku dvakrát 6:3 a ukončila její wimbledonskou vítěznou šňůru, která se zastavila na 12 zápasech.

Vítězka turnaje z roku 2019 se totiž nedokázala pořádně prosadit na returnu, což se ukázalo jako klíčové pro celý zápas, jelikož na podání nepředvedla ani zdaleka stoprocentní výkon. Halepová měla naopak úspěšnost prvního podání jen 52 %, spáchala devět dvojchyb a celkem čtyřikrát o servis přišla. Rybakinová navíc byla ve všech aspektech lepší hráčkou na kurtu.

V prvním setu prorazila podání Halepové už ve druhém gemu a výhodu brejku udržela až do koncovky. Ve druhé sadě se Rybakinová prosadila na returnu už v první hře, a byť Halepová srovnala na 2:2, v páté hře Kazaška znovu odskočila. Své vítězství následně zvýraznila v devátém gemu, kdy duel zakončila na returnu.

Třiadvacetiletá rodačka z Moskvy, která Kazachstán reprezentuje od roku 2018, se do grandslamového finále probojovala poprvé v kariéře.

Klimovičová zvládla čtvrtfinále Wimbledonu, Bartůňková končí
Linda Klimovičová pokračuje v úspěšných představeních ve wimbledonské juniorce. Šestnáctá nasazená, jež v osmifinále vyřadila favorizovanou Švýcarku Naefovou, si poradila i s domácí Jasmine Conwayovou, kterou porazila po obratu 2:6, 6:2, 6:1 a postoupila už do semifinále.

Zatímco v prvním setu hodně chybovala, od druhé sady si připsala jen devět nevynucených chyb a duel překlopila na svou stranu. Conwayovou ve zmíněné části utkání nepustila ani k jednomu brejkbolu a sama na returnu využila hned pět z deseti příležitostí.

„Byl to strašně náročný zápas. Jsem ráda, že jsem to zvládla hlavně mentálně. V prvním setu jsem nehrála dobře, dělala jsem chyby od základní čáry a nepomáhala si servisem. Pak jsem se do toho ale dostala, zlepšila jsem se a soupeřce nedala moc šancí. Ve třetím setu už jsem hrála skvěle,“ zhodnotila Klimovičová, která zápolila proti britské tenistce na velkém kurtu číslo 3.

„Už jsem tam hrála loni, kdy nám pořadatelé kvůli dešti přesunuli zápas ze sedmnáctky. Vážím si toho a jsem ráda, že se pomalu přibližuju centrkurtu. Atmosféra byla super, diváci taky, užívala jsem si to,“ doplnila s úsměvem osmnáctiletá Češka.

V semifinále čeká na Lindu Klimovičovou přemožitelka Nikoly Bartůňkové. Turnajová sedmička Luca Udvardyová zvítězila nad nasazenou trojkou 6:3, 6:2.

Vstup do utkání přitom měla Češka výborný a rychle se dostala do vedení 3:0. Pak ale prohrála devět gemů v řadě, rázem prohrávala 3:6, 0:3 a z této šňůry soupeřky se už neoklepala. Udvardyová si spolehlivě držela podání a v koncovce druhého setu ještě zvýraznila své vítězství dalším brejkem.

Po výborném začátku totiž Bartůňková začala kupit chybičky, kterých spáchala celkem 30 oproti pouhým 14 ze strany soupeřky. Moc jí tak nepomohlo, že vyprodukovala rovněž 19 winnerů.

Skupski a Krawczyková obhájili trofej v mixu
Neal Skupski a Desirae Krawczyková po roce opět ovládli soutěž smíšené čtyřhry na Wimbledonu. Brit a Američanka přehráli ve finále australskou dvojici Matthew Ebden, Samantha Stosurová 6:4 a 6:3, přičemž ve druhé sadě dohnali manko brejku. Pro Krawczykovou se jedná o čtvrtou grandslamovou trofej ze smíšené čtyřhry, Skupski se raduje podruhé.

Vybrané zápasy 11. hracího dne

Semifinále dvouhry žen
Ons Džabúrová (TUN, 2.) – Tatjana Mariaová (GER, 103.) 6:2, 3:6, 6:1
Jelena Rybakinová (KAZ, 23.) – Simona Halepová (ROU, 18.) 6:3, 6:3

Semifinále čtyřhry mužů
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Ebden, Purcell (oba AUS) 6:3, 7:6(1), 6:7(9), 4:6, 2:6
Cabal, Farah (oba COL) – Mektič, M. Pavič (oba CRO) 7:6(2), 6:7(0), 6:4, 2:6, 6:7(4)

Finále smíšené čtyřhry
Stosurová, Ebden (oba AUS) – Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) 4:6, 3:6

Čtvrtfinále dvouhry dívek
Jasmine Conwayová (GBR, 730.) – LINDA KLIMOVIČOVÁ (881.) 6:2, 2:6, 1:6
Luca Udvardyová (HUN, -) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (352.) 6:3, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry chlapců
Landaluce, Ródenas (oba ESP) – Bailly (BEL), NICOD 6:3, 3:6, 10:5
Wong (HKG), M. Zheng (USA) – MENŠÍK, Pieczkowski (POL) 3:6, 6:1, 6:10

Čtvrtfinále čtyřhry dívek
BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) – Klugmanová, Oluwadareová (obě GBR) 6:0, 6:1
Crossová, Mboková (obě CAN) – TOMAJKOVÁ, Vargová (SVK) 1:6, 7:5, 13:11
KLIMOVIČOVÁ, ŠALKOVÁ – Nijkampová (NED), Okutoyiová (KEN) 7:6(5), 4:6, 9:11

Turnaj dívek do 14 let (skupinová fáze)
Isabelle Brittonová (GBR) – VERONIKA SEKERKOVÁ 6:2, 6:7(5), 10:5
VERONIKA SEKERKOVÁ – Candela Vázquezová (ARG) 6:1, 4:6, 6:10