Zastavil sérii jedenácti porážek! Thiem zvítězil po čtrnácti měsících

- Radek Štohl

Přišlo to na domácím turnaji. Vítěz US Open 2020 a někdejší třetí hráč žebříčku dvouhry Dominic Thiem na challengeru v Salcburku zastavil nepříjemnou sérii jedenácti porážek v řadě, na okruhu vyhrál poprvé od loňského května. V úterním večerním střetnutí přehrál krajana Filipa Misolice 6:4, 7:5.

„Byla to opravdu dlouhá doba, bez vás bych to nedokázal! Stále je přede mnou hodně práce, ale věřím tomu, že se znovu dostanu do své top formy,“ uvedl Thiem na oficiálních sociálních sítích.

Rakouský tenista po triumfu na US Open 2020 ještě uhrál čtvrtfinále přeloženého French Open, na závěrečném Turnaji mistrů byl set od zisku titulu. 

Vstup do následující sezony mu nevyšel dle představ, do začátku května uhrál „pouze“ osmifinále Australian Open a semifinále v Madridu. Vzápětí vyhrál 2. kolo v Římě, třísetovým neúspěšným maratonem s Lorenzem Sonegem začala jedenáctizápasová série bez vítězství.

Ve druhé polovině června si navíc v osmifinále na Mallorce poranil zápěstí. Operace nakonec nebyla nutná, na kurtech se však představil až po více než devíti měsících. Návrat na konci března mu zhořkl, na challengeru ve španělské Marbelle prohrál s Pedrem Cachinem. Posléze nezvládl dalších šest duelů, ve kterých získal jediný set.

Výhra nakonec přišla na domácím challengeru v Salcburku, kam přijal divokou kartu. V úvodním kole proti Filipu Misolicovi ustál první set, hned při úvodním podání zneškodnil dva brejkboly soupeře. Sám v sedmém gemu zahodil tři šance na brejk v řadě, o dvě hry později využil celkově osmý brejkbol.

Osmadvacetiletý Thiem do druhého setu vstoupil brejkem, vzápětí ale prohrál čtyři gemy v řadě. Za stavu 2:4 podruhé v duelu na returnu nevyužil vedení 40:0, vzápětí při vlastním podání musel odvracet setbol. V devátém gemu čelil dalším dvěma setbolům podávajícího Misolice. Nelehké chvíle ale ustál, závěrečné čtyři hry zápasu patřily právě bývalé světové trojce.

Dominic Thiem se v osmifinále utká se sedmým nasazeným Argentincem Facundem Bagnisem (102.). Ve druhé polovině pavouka startuje český mladík Jiří Lehečka (72.).

Salzburg Open (muži, AUT, 134 920 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 346.) – Filip Misolic (AUT, 210.) 6:4, 7:5