0:2 na sety? Žádný problém! Djokovič protáhl wimbledonskou šňůru už na 26 výher

- Jan Vojkůvka

Neporazitelnost Novaka Djokoviče ve Wimbledonu nadále trvá! Nic na tom nezměnilo ani úterní čtvrtfinále s Jannikem Sinnerem. Srbská hvězda sice prohrávala už 0:2 na sety, ale od třetí sady nepovolila soupeři ani jeden brejk a zvítězila 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2. Vítěznou šňůru tím Djokovič natáhl už na 26 zápasů!

Čtvrtfinále Wimbledonu 2017. Tehdy naposledy opouštěl Novak Djokovič areál All England Clubu po porážce. Tehdy hrál s Tomášem Berdychem, kterému za stavu 6:7, 0:2 vzdal kvůli bolestem lokte. Od té chvíle však slaví už jen výhry.

V roce 2018 ztratil na cestě k titulu čtyři sady a v semifinále porazil Rafaela Nadala 10:8 v pátém setu. V roce 2019 rovněž prohrál čtyři sety a tentokrát ve finále pokořil Rogera Federera 13:12 v rozhodujícím dějství. V sezoně 2021, tedy rok po covidové pauze, kurtu dominoval a titul zvedl nad hlavu poté, co za celý turnaj ztratil jen dva sety!

Po čtvrtfinálové výhře nad Sinnerem si může udělat už 26. zářez na pažbě v řadě. Úctyhodná série přitom mohla dost neslavně skončit. Djokovič byl totiž v prvních dvou sadách slabším hráčem.

V prvním setu přišel o vedení 4:1, ve druhém pro změnu po dvou brejcích soupeře nedokázal vůbec klást odpor. Od té chvíle se ale něco zlomilo. Zda třináctý hráč světa, kterým Sinner je, zalekl možnosti Djokoviče ve Wimbledonu porazit, či snad Srb zapnul vyšší výkonnostní level, na to už se historie ptát nebude.

Jisté je, že Ital si od třetího setu vypracoval už jen dva brejkboly (ve čtvrté sadě) a nepřipsal si ani jeden brejk (v prvních dvou setech přitom prorazil Djokovičovi podání čtyřikrát). Naopak rekordman v počtu týdnů, které strávil na čele světového žebříčku, se na returnu prosadil hned pětkrát, díky čemuž po více než třech a půl hodinách boje mohl začít slavit další vítězství.

Postupem do semifinále se Djokovič přiblížil nejen čtvrtému wimbledonskému titulu v řadě, ale především první grandslamové trofeji v probíhající sezoně. Pokud by Wimbledon vyhrál, stáhnul by náskok Rafaela Nadala v počtu grandslamových prvenství na rozdíl jediné trofeje. Navíc se výrazně přiblížil také předpokládanému vyvrcholení turnaje v podobě finále právě proti španělskému rivalovi.

Zda k tomuto duelu dojde, musí ještě rozhodnout další zápasy. Zatímco Djokovič má už semifinále jisté, Nadal se o něj utká až ve středu proti Taylorovi Fritzovi.