Maruška Bouzková? Je to anděl na tenisovém kurtu a ohromná bojovnice, říká trenér Devoty

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Až v průběhu osmifinále Wimbledonu mezi Marií Bouzkovou a Caroline Garcíaovou dorazil do All England Clubu nový trenér české tenistky Theodor Devoty, který mohl sledovat fenomenální výkon své svěřenkyně na dvorci číslo 2. „Marušce jsem říkal, že do rozjetého vlaku se už nemá naskakovat. Tvrdila, že tomuhle nevěří, byť svých rituálů má až až. Trvala na tom, ať přiletím,“ usmíval se při vzpomínání jednačtyřicetiletý Devoty.

Ještě zkraje května v Madridu byl Theodor Devoty trenérem Američana s českými kořeny Sebastiana Kordy. Na aktuálním Wimbledonu se už ale naplno věnuje čtvrtfinalistce Marii Bouzkové, jež na londýnském pažitu překvapuje sportovní svět.

„Maruška nedá soupeřkám jediný míček zadarmo, je to ohromná bojovnice, což je pro soupeřky hrozně ubíjející. A když se podíváme na statistiky, tak v osmifinále udělala čtyři nevynucené chyby. Ale ona nehraje jen obranu. Ano, výborně brání, ale taky mění rytmus a dobře přechází do útoku,“ zdůraznil spokojený trenér.

Devoty měl dosud zkušenosti pouze z mužského okruhu ATP, na němž vedl kromě Kordy ještě Radka Štěpánka. Nyní ale začíná objevovat taje WTA tour. „Do oka to dostávám zhruba tak čtrnáct dnů, tři týdny. Ženský tenis jsem začal pořádně sledovat, až když jsme se domluvili s Maruškou. Naše spolupráce ale oficiálně teprve začne,“ upozornil Devoty, jenž se s Bouzkovou setkal náhodně v areálu TK Sparta Praha.

A jak na něho nová svěřenkyně působí? „Ona je anděl na tenisovém kurtu, je to unikát. Má obrovskou chuť makat a zlepšovat se. Víme, kde má rezervy, ty prozrazovat nebudu, to je naše interní věc. Ale možný progres tam ještě vidím,“ zmínil dlouholetý člen trenérského týmu českého daviscupového výběru.

Devoty a s ním i čeští fanoušci už netrpělivě vyhlíží úterní čtvrtfinále Wimbledonu mezi Bouzkovou a Džabúrovou, jež se uskuteční na posvátném centrálním dvorci. „Džabúrová je favoritka, o tom žádná,“ uvědomuje si český trenér. „Maruška ji ale může pozlobit tím, že jí nedá balón zadarmo, bude hrát svůj tenis a využije šance, které dostane. Třeba jich nebude tolik, ale když je čapne, tak proč ji neporazit?“ přeje si Devoty.