Čtvrtfinále Wimbledonu? Vždy jsem doufala, že se mi něco podobného přihodí, říká Bouzková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Marie Bouzková, čtvrtfinalistka Wimbledonu. Na takové spojení si český fanoušek zvyká velmi příjemně. Usměvavá tenistka oslnila téměř zaplněný dvorec číslo 2, kde jí po fenomenálním triumfu 7:5 a 6:2 nad rozjetou a velezkušenou Francouzkou Caroline Garcíaovou tleskaly přibližně tři tisícovky fanoušků. „Samozřejmě mnou cloumají velké emoce,“ doznala se třiadvacetiletá Bouzková, kterou nově trénuje Theodor Devoty.

„Odkud že je Marie Bouzková, z Chess Republic?“ vtipkovali mladí fanoušci, když opouštěli kurt číslo 2 po galapředstavení české tenistky. Úsměvná jazyková variance dvou anglických kluků dokonale odpovídala tomu, jak kvalitní šachovou partii sehrála Bouzková proti osm zápasů neporažené Caroline Garcíaové.

Osmadvacetiletá Francouzka opět spoléhala na totální ofenzivu včetně desítek náběhů na síť, kde se coby elitní deblistka cítí jako doma, česká bojovnice ale zbraně své protivnice zcela zneškodnila.

„Vydala jsem ze sebe nejlepší výkon, jaký jsem dneska mohla předvést. Na servisu jsem se cítila klidně, věděla jsem, jak ho chci hrát. Když jsem viděla, jak si ho držím, mohla jsem ještě víc jít do returnu. Dařilo se mi docela dobře číst její podání, což mi hodně pomáhalo,“ libovala si Bouzková, která proti Garcíaové chybovala pouze čtyřikrát!

Po utkání jí zaslouženě aplaudovaly tisíce fanoušků. A dojatá Bouzková si tyto chvíle užívala naplno. Nechyběly ani slzy štěstí. „Vždy jsem doufala, že se mi v kariéře něco podobného přihodí. Krása! Lidi byli neskuteční. Pomohli mi, dávali mi spoustu energie. Díky nim je tahle chvíle ještě výjimečnější,“ culila se nová wimbledonská čtvrtfinalistka.

Chtělo by se říct, že senzační tažení Bouzkové v All England Clubu má blízko zázraku. Vždyť při třinácti předchozích účastech v hlavní soutěži grandslamu vypadla hned desetkrát v prvním kole a k tomu přidala jen tři účasti ve druhé rundě.

„Určitě je to teď jako sen. Ale myslím, že si to natolik užívám a jsem si vědoma, co se dneska stalo, že už je z toho skutečnost,“ zamyslela se spokojená Češka.

Ačkoliv se Bouzkové daří na elitních turnajích už od začátku letošní sezóny, právě před Wimbledonem se rozhodla po sedmi letech nečekaně vyměnit trenéra. Místo Španěla Cristiana Requeniho zaujal před pouhým měsícem Čech Theodor Devoty.

„Kam jsem se dostala, dostala jsem se díky Cristianovi. Jsem za ty roky velice vděčná. Rozešli jsme se v pohodě. Cítila jsem, že potřebuju změnu a nějaký nový hlas. Před Wimbledonem jsem začala trénovat s Theem,“ ozřejmila Bouzková.

„Spontánně se to sešlo. Byla jsem v Praze na Spartě, párkrát jsme tam spolu hráli. Moc se mi to líbilo a pak jsme na to takhle navázali,“ poznamenala.

Devoty, který do Londýna přiletěl teprve dnes, je také součástí nutných týmových rituálů. Bouzková při povídání s českými novináři vysvětlila, že už se těší na wimbledonské jahody. „Upřímně mám docela hlad. Zase musíme tradičně celý tým na jahody se smetanou. Po každé výhře jsou vždy lepší a lepší,“ ujistila závěrem čtvrtfinalistka Bouzková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
Osmifinále dvouhry žen
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – Caroline Garcíaová (FRA, 55.) 7:5, 6:2