ITF

Vrbenský potvrdil roli nasazené jedničky. Ve Švýcarsku oslavil pátý titul kariéry

- Radek Štohl

Michael Vrbenský (513.) se po téměř třech letech raduje ze singlové trofeje. Dvaadvacetiletý český tenista v nedělním finále "patnáctky" ve švýcarském Bernu smetl Němce Sebastiana Prechtela (590.) 6:2, 6:3. Vrbenský na okruhu ITF získal pátou trofej ze dvouhry, poslední vybojoval v říjnu 2019.

Dle papírových předpokladů to byl střet dvou nejlepších tenistů turnaje. Nejvýše nasazený Vrbenský navíc v průběhu týdne nepřišel o jediný set, Prechtel do tří sad musel pouze ve čtvrtfinále. Nedělní duel o titul tak sliboval napínavou podívanou. Hrálo se však pouhých 85 minut.

První vzruch v zápase přišel ve čtvrtém gemu, kdy Vrbenský nezužitkoval brejkbol. V následující hře naopak musel čelit třem hrozbám soupeře v řadě, všechny ale odvrátil. Za stavu 3:2 vybojoval první brejk, o dvě hry později na returnu udeřil podruhé.

Dvaadvacetiletému českému tenistovi se navíc vydařil nástup do druhého setu, vedl tak 6:2, 2:0. Německý protihráč se ale nevzdal a na brejk odpověděl rebrejkem. Vrbenský si na další šanci počkal do osmého gemu, kdy počtvrté vzal soupeři podání, poté bez větších problémů uzavřel zápas při vlastním servisu.

Michael Vrbenský, někdejší 282. hráč žebříčku dvouhry, by v dalším vydání ATP rankingu měl poskočit k 460. místu.

Linkyard Bern Open by Rado (muži, SUI, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (513.) – Sebastian Prechtel (GER, 590.) 6:2, 6:3