Cirkus na Wimbledonu. Kyrgios požadoval diskvalifikaci, Tsitsipas si stěžoval na šikanu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Ano, podle očekávání to byla reklama na tenis. A ano, opět podle očekávání to byl bohužel cirkus, nad kterým zůstává rozum stát. Nick Kyrgios a Stefanos Tsitsipas se do sebe pustili nejen na kurtu, kde uspěl ve čtyřech setech Australan, ale i v pozápasových vyjádřeních. A diplomatické standardy nedodržoval ani jeden z nich…

„Zavolejte mi všechny supervisory! Nebudu hrát, dokud to nevyřešíme!“ láteřil Nick Kyrgios, když srovnal stav na 1:1 na sety proti Stefanosi Tsitsipasovi. A důvod? Hvězdný Řek ve frustraci napálil míček do hlediště, trefil zeď a od ní se balónek odrazil do hlavy diváka.

„Bylo to ode mě špatné, nic takového jsem dosud neudělal. Těm lidem jsem se omluvil,“ vrátil se k inkriminovanému momentu na pozápasové tiskovce Tsitsipas. „Nevím, co se mi odehrálo v hlavě. Díkybohu jsem trefil jen zeď. Už to nikdy neudělám. Nicméně na kurtu bylo něco, co takové jednání způsobilo.“

Třiadvacetiletý Tsitsipas tím narážel na „spratkovité“ chování o čtyři roky staršího Kyrgiose, jenž opět zapomněl slušné vychování v temném koutu šatny. Sám řecký tenista se ale rovněž předvedl, když se opakovaně pokoušel šílenou ránou napálit svého protivníka.

K tomu přidal ještě agresivní reakci na podání spodem od svého soupeře, které zreturnoval přímo do tabule s průběžným skóre. Za to si vysloužil druhé napomenutí od umpirového rozhodčího a z toho vyplývající trestný fiftýn.

Urputná bitva skončila po třech hodinách a 17 minutách výsledkem 6:7(2), 6:4, 6:3 a 7:6(7) pro australského bouřliváka, protagonisté tenisového (a zároveň divadelního) představení si po mečbolu dokonce podali ruce, i když nepříliš stylově.

Jejich zápolení následně pokračovalo v pozápasových vyjádřeních. „Je to neustálé šikanování. Tohle přesně dělá, šikanuje své protihráče. Pravděpodobně byl tyran už ve škole,“ kritizoval svého přemožitele Tsitsipas.

A reakce Kyrgiose, který měl tiskovku o několik chvil později? „V šatně jsem na tom dobře, mám mnoho přátel. Vlastně jsem jeden z nejoblíbenějších hráčů. Ale on není populární,“ vyjádřil se na adresu svého rivala Australan.

Utkání, které nabídlo celkem 118 vítězných úderů a bezesporu řadu pohledných momentů, se bohužel zapsalo do historie bílého sportu pouze tím, že ani jeden z tenistů zatím mentálně nepřekonal bouřlivá pubertální léta.