Sedm výher navzdory zánětu v zápěstí. Hrála jsem pod prášky, odtajnila Kvitová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Při sledování souboje Petry Kvitové a Pauly Badosaové se nabízela myšlenka, že tak kvalitní travnatý tenis by si zasloužil pozdější fázi Wimbledonu než pouhé třetí kolo. Česká lvice v prvním setu dlouho vedla a až do konce utkání držela se světovou čtyřkou krok. A to navzdory zánětu v zápěstí, kvůli kterému hrála pod prášky proti bolesti. „Už asi čtrnáct dní beru léky, což je teda pecka. Není to nic příjemného,“ uvedla po vyřazení před branami osmifinále Kvitová.

Travnatá sezóna Petry Kvitové je u konce. Po sedmi vítězstvích, z toho pěti při parádním tažení za titulem v Eastbourne, ji ve třetí rundě Wimbledonu zastavila takřka nechybující Paula Badosaová po setech 7:5 a 7:6(4).

Před utkáním se sice zkušenější a úspěšnější travařka Kvitová spoléhala na výhodu povrchu, španělská hvězda se ale na wimbledonském pažitu více než dvě hodiny proháněla s vervou a přehledem. K tradiční houževnatosti navíc přidala fantastický výkon na podání, když odvrátila deset z jedenácti brejkbolů.

„Ona servírovala opravdu dobře, hodně mixovala. Bylo pro mě náročné zahrát dostatečně dlouhý return,“ uvedla Kvitová.

Na začátku zápasu jste získala brejk, který jste srdnatě držela až do stavu 5:3, respektive 5:4 a 30:30. Jak důležité bylo, že Španělka manko na poslední chvíli smazala?
Kdybych vyhrála set, mohl být zápas úplně jinačí, takže mě mrzí, že jsem ten gem nedotáhla. Nicméně už před tím jsem na servisu tahala za kratší konec. Paula začala od prvního brejku líp returnovat a tlačila mě. I když jsem podala dobře, ona dostala míč zpátky. Ale ten set jsem mohla dotáhnout, o tom žádná. Stejně tak jsem mohla vyhrát tiebreak ve druhém setu. Chyběl mi kousek.

První sada pro vás skončila sérií čtyř prohraných gemů. Co jste si po ní říkala?
Vydržet! Zůstat ve hře až do konce. Podržet si servis a počkat si na nějaké šance. Nějaké přišly, jenže já jsem je neproměnila (Kvitová ve druhé sadě nevyužila ani jeden z devíti brejkbolů, pozn. red.). Nemyslím si, že bych zahrála něco extra špatně. Tiebreak jsem mohla zvládnout lépe, ale v něm mi odskočila a pak už to bylo náročnější.

Jaký pro vás byl po roce návrat na centrální dvorec, kde jste slavila největší úspěchy kariéry?
Užila jsem si to, bylo to super, perfektní. Hlediště se zaplnilo. Mám hezký zážitek.

Když už je po turnaji, prozradíte, jaký máte zdravotní problém?
Před Eastbourne mi zase nateklo zápěstí, udělal se mi v něm zánět. Už asi čtrnáct dní beru léky, což je teda pecka. Hrála jsem pod prášky proti bolesti. Není to nic příjemného. Říkala jsem si, že to nějak překonám, což se asi i stalo. Někdy jsem možná ruku neměla tak silnou, jak bych chtěla, viklala se mi raketa, ale na to jsem od operace ruky zvyklá, takže mě to nepřekvapilo. Ale štvalo mě to.

Nenapadlo vás raději vynechat Eastbourne, případně i Wimbledon?
Kdybych to vynechala, tak by to byla katastrofa. Na trávě jsem nechtěla vynechat nic a hrála jsem s tím, že když mě to v nějakém zápase začne víc bolet, tak bych to ukončila. Ale zvládala jsem to.

Na trávě jste nakonec vyhrála sedm zápasů, k tomu jste získala titul v Eastbourne. Jak hodnotíte vaši oblíbenou část sezóny?
Tráva byla fajn. Titul se počítá. Jen škoda, že těch sedm vítězných zápasů za sebou nebylo někde jinde. I tady jsem totiž hrála dobrý tenis. V rámci celé kariéry jsem nehrála svůj nejlepší tenis, v rámci letošní sezóny ale ano.

Co vás nyní i s ohledem na bolavé zápěstí čeká?
Nevím, jak dlouho se zápěstí bude hojit a co se s ním bude muset dělat. Prášky pomáhají na zánět, ale aby úplně odešel, nesmím hrát tenis. Určitě teď na raketu pár dnů nebo spíš týdnů nesáhnu. Uvidíme, až se doma potkám s doktory.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
3. kolo dvouhry žen
Paula Badosaová (ESP, 4.) – PETRA KVITOVÁ (26.) 7:5, 7:6(4)