Zádrhel v pohledném utkání? Nestihli jsme doladit nové boty, lituje Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Žádný zbytečný smutek. Barbora Krejčíková sice skončila ve třetím kole Wimbledonu na raketě skvěle hrající Australanky Ajly Tomljanovicové, se svým vystoupením v All England Clubu ale může být s ohledem na nedávné zdravotní trable spokojená. „Celý zápas jsem hrála dobře. Porážka mě mrzí, ale beru to pozitivně. Můj tenis se zlepšuje zápas od zápasu. A to, že přijde nějaká prohra, se prostě stane,“ hodnotila Krejčíková, která se v utkání potýkala kvůli nevyhovujícím botám s odřeninami na chodidlech.

„Vždyť my už ani nemáme hotel, nemáme kde spát!“ hlásil trenér Ajly Tomljanovicové, když jeho svěřenkyně skolila favorizovanou Barboru Krejčíkovou a postoupila do osmifinále Wimbledonu. Australanka přitom není v pokročilé fázi travnatého grandslamu nováčkem – loni si zahrála dokonce čtvrtfinále, v němž podlehla pozdější šampionce Ashleigh Bartyové.

A že wimbledonský pažit devětadvacetileté rodačce z chorvatského Záhřebu svědčí, bylo rozhodně znát. Slušně hrající Krejčíkovou zasypávala dělovými servisy, rozliftovanými forhendy a plochými bekhendy. A když na to přišlo, neváhala s citem zakončit výměnu i na síti, případně si vypomoci velmi solidním čopem z bekhendu.

„Ona je dobrá hráčka, loni tu byla ve čtvrtfinále. Postupně se začala zlepšovat a já začala dělat víc chyb. Na konci druhého setu se to špatně sešlo. Udělala jsem moc chyb, dala jí víc jednodušších míčů zadarmo a ona mě pak brejkla,“ řekla Krejčíková.

Nutno podotknout, že Tomljanovicová na setbol, jímž srovnala skóre, zahrála dělový bekhendový return, proti kterému nešlo nic dělat. A pak už byla při cestě do osmifinále k nezastavení.

Krejčíková navíc na slušně zaplněném dvorci číslo 12 nečelila pouze kvalitní soupeřce, ale i vlastním potížím. Zkraje třetího setu si dokonce vyžádala ošetření kvůli odřeninám na chodidle. „Jelikož musím hrát v botách staré značky, mám docela sedřená chodidla. Nové boty jsme ještě nestihli doladit. Nejvíc ladíme velikost, přesněji délku,“ přiblížila tenistka z Ivančic.

Kdekoho by nepřízeň osudu mohla výrazně naštvat, šestadvacetiletá Češka však i při nepříznivém skóre 2:5 ve třetím dějství potěšila příznivce sportovního chování. V jednu chvíli se totiž ohleduplně omluvila čárovému rozhodčímu, aniž by mu přímo cokoliv provedla.

„V zápalu boje jsem viděla, že míček letí do autu, tak jsem ho pustila. A rozhodčí asi čekal, že to odehraju. Nevím, kam to dostal. Asi někam k hlavě. Tak jsem se ho zeptala, jestli je v pohodě,“ vrátila se k zajímavému momentu světová čtrnáctka.

Už nyní je jasné, že po nebodovaném Wimbledonu bude patřit bývalé světové dvojce Krejčíkové „až“ šestnáctá příčka v žebříčku WTA. Ačkoliv má na londýnské trávě ještě deblové povinnosti po boku Kateřiny Siniakové, už po očku pokukuje po nadcházejícím singlovém programu, od kterého si slibuje co největší přísun bodů.

„Jedu úplně všechno, ale jen singl. Čekají mě Budapešť, Hamburk, Praha, potom asi Toronto, Cincinnati a US Open. Chci hrát, učit se a zlepšovat se. Věřím teda, že se nebudu zhoršovat,“ dodala s úsměvem Krejčíková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
3. kolo dvouhry žen
Ajla Tomljanovicová (AUS, 44.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (14.) 2:6, 6:4, 6:3