Pravé chování šampiona! Alcaraz si vysloužil potlesk za fair-play

- Jan Vojkůvka

Ač je mu teprve 19 let, Carlos Alcaraz sbírá jeden úspěch za druhým a má chování pravého šampiona. O tom se přesvědčili i diváci ve Wimbledonu, kteří navštívili jeho utkání třetího kola s Oscarem Ottem. Španěl svého soupeře sice rozdrtil 6:3, 6:1, 6:2, ale mnohem víc se do srdcí diváků zapsal ukázkovým sportovních chováním v duchu fair-play.

K celé situaci došlo zkraje druhého setu. Devatenáctiletý rodák z Murcie šel v první hře na podání a ve výměně se dostal do problémů.

Na kraťas Otteho však zareagoval fenomenálním křižným kontra-kraťasem, který dopadl přesně na lajnu. Ve stejnou chvíli, kdy Otte míček doběhl a odehrál na druhou stranu sítě mimo dosah soupeře, tak čárový rozhodčí zahlásil Alcarazův úder jako aut.

Umpirový rozhodčí neváhal a během zvýšeného hluku publika, které si užívalo pěknou výměnu, začal do mikrofonu křičet, že Alcarazův míček dopadl do kurtu, a že výrok lajnového mění. V tu chvíli, byť výměnu vyhrál Otte, který se v přeběhu a předklonu trefil do dvorce, se celý fiftýn mazal a výměna se měla opakovat.

Důvodem bylo špatné hlášení od čárového rozhodčího, který mohl svým výkřikem o autu (který nebyl) ovlivnit dění na kurtu. V daný okamžik se však Alcaraz projevil jako skutečný šampion.

„Dobré sportovní chování. Pan Alcaraz věnuje bod panu Ottemu,“ zahlásil náhle sudí na umpiru. Mladý Španěl si byl totiž vědom, že by míček z rakety soupeře neměl šanci stihnout v žádném případě a v rámci fair-play přisoudil fiftýn na Němcovu stranu.

Není divu, že přítomné publikum zasypalo Alcaraze bouřlivým potleskem za ryzí fair-play gesto. Pátý nasazený tak na konci dne vedle postupu do osmifinále získal přinejmenším i několik nových fanoušků. O postup do čtvrtfinále si v neděli zahraje s Italem Jannikem Sinnerem.