Nejlepší podání historie. Isner prolomil ve Wimbledonu světový rekord

- Jan Vojkůvka

Americký tenista John Isner na letošním Wimbledonu sice skončil ve třetím kole, ale právě na travnatém turnaji se prodral do čela historických tabulek! V All England Clubu totiž zakončil svou stíhací jízdu chorvatského čahouna Iva Karloviče a překonal jej v počtu nastřílených es. Isnerův nový světový rekord má hodnotu 13 748 es.

Isner nový rekord stanovil v pátečním utkání s Jannikem Sinnerem. S Italem sice prohrál 4:6, 6:7, 3:6, ale v duelu zaznamenal hned 24 es, přičemž v pořadí pátým nechytatelným servisem se prodral do čela historických tabulek. Předchozím rekordmanem byl Ivo Karlovič, jenž s tenisem skončil loni a na kontě měl 13 728 es.

„Jsem na tento rekord velmi hrdý. Přál bych si, abych kromě prolomení rekordu ještě i vyhrál, ale stanovit nový rekord v počtu es ve Wimbledonu je i tak něco výjimečného,“ uvedl Isner po střetnutí se Sinnerem.

Isnerův dělový servis je základem jeho herního stylu. Na svých 13 748 es potřeboval 734 utkání a jen v letošním roce zaznamenal neskutečných 653 nechytatelných servisů v pouhých 28 duelech. Během kariéry se mu hned sedmkrát povedlo prolomit hranici 1000 es během jedné sezony a své maximum stanovil v roce 2015, kdy nastřílel 1260 es.

Prorazit podání amerického tenisty se v dlouhodobém horizontu zdá jako nesmírně obtížný úkol. Jak zmiňuje oficiální web ATP, Isner za celou kariéru vyhrál 92 % gemů při svém podání a hned 79 % prvních podání. Svou hru na rychlém a tvrdém podání postavil, díky čemuž se mohl radovat ze zisku 16 titulů na okruhu ATP.

„Když se budeme bavit o podání Johna Isnera, tak podle mě 95 procent hráčů řekne, že je to nejlepší servis historie. A není to jen o tom, že je vysoký,“ sdělil na jeho adresu Sam Querrey. „Jeho mechanika podání je skvělá a má výborné umístění. Rekord si plně zaslouží. Navíc není jen skvělým na podání, ale je i úžasný hráč, vždyť v TOP 20 se držel 10 nebo 11 let.“

„Má do detailu rozpracovaný svůj pohyb. Jednoduše je nejlepším v historii. A to se v posledních šesti letech kurty zpomalovaly,“ upozornil Reilly Opelka s tím, že sázet esa je v poslední době o něco složitější.

Počet nastřílených es ATP sleduje od roku 1991. Přes 10 tisíc nechytatelných servisů vedle Johna Isnera a Iva Karloviče dokázali zaznamenat ještě Roger Federer, Goran Ivaniševič a Feliciano Lopez.