Drtivá porážka bez příležitostí. Servis jsem asi nechal na letišti, mrzí Veselého

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Co bylo dnes špatně? Pro Jiřího Veselého bohužel úplně všechno. Nefungoval mu servis ani žádný jiný úder, a jeho americký sok Tommy Paul tak zcela opanoval dění na středně velkém kurtu číslo 3. Ačkoliv se po předchozích vzájemných duelech tenistů očekávala bitva, za pouhých 92 minut se Veselý loučil s Wimbledonem porážkou 3:6, 2:6 a 2:6. „Byla to hrůza. Nevím, co bych na tom našel dobrého,“ pravil posmutněle český reprezentant.

Vstup do utkání to vůbec nebyl špatný – vždyť Jiří Veselý si hned v prvním gemu vypracoval proti Tommymu Paulovi brejkbol. Jeho return nepříliš kvalitního podání ale zamířil jen do autu a od té doby už to byl tah pouze na jednu bránu.

Osmadvacetiletý Veselý se tak se svým oblíbeným grandslamem, na němž dokráčel dvakrát do osmifinále, tentokrát rozloučil po podprůměrném výkonu ve třetím kole.

Na čem jste dnes v utkání s Paulem ztroskotal?
Asi úplně na všem. Byla to hrůza. Nevím, co bych na tom našel dobrého. Můj servis byl celý turnaj katastrofální, místy dokonce šílený. Jak už jsem říkal po druhém kole, když se nemůžu spolehnout na svou největší zbraň, pak se s takovými borci těžko hraje. On hrál to, co potřeboval. Ani toho moc dělat nemusel, stačilo dostat míč do kurtu.

Přitom hned v prvním gemu jste si vypracoval brejkbol. Jak jste se zkraje duelu cítil?
Do zápasu jsem šel s tím, že určitě můžu vyhrát, že na to hru mám. Musel bych ale předvést svůj nejlepší tenis a výborně podávat. To byl klíč ve všech zápasech, které jsem s ním hrál. Dnes jsem byl úplně bez druhého servisu, většinou z toho byla dvojchyba (Veselý zahrál deset es a devět dvojchyb, podání ztratil pětkrát, pozn. red.). A první servis byl takový, že jsem pak víceméně podával někam do prostoru, ale nemohl jsem moc mířit, protože mi to nepadalo.

Naopak soupeř předvedl velmi sympatický výkon, který ozdobil třeba i vydařeným tweenerem čelem k síti…
On je neskutečně šikovný, velice rychlý, výborně se brání, má nepříjemnou placku z bekhendu a velký lift z forhendu. Naopak já jsem dnes neměl čím vyhrát, nepředvedl jsem nic, co by ho mohlo ohrozit.

Předevčírem jste bojoval skoro čtyři hodiny s Davidovichem Fokinou. Nebyl jste poté příliš unavený?
Včera mi nepřišlo, že bych byl rozsekaný. Ale v tréninku jsem pořádně necítil míče, nedokázal jsem najít rytmus při podání ani při úderech. Celý turnaj byl zvláštní, protože servis byl vždy něco, nad čím jsem nemusel přemýšlet. Věděl jsem, že jeden úder s sebou vezu. Ale tento týden jsem ho snad nechal na letišti.

Odhlášení ze čtyřhry po boku Kazacha Alexandra Bublika kvůli bolesti zad byla prevence, nebo se jednalo o vážnější problém?
Bylo to z preventivních důvodů. Po utkání s Davidovichem Fokinou jsem byl se zády docela bolavý. S Bublikem, který taky uspěl ve druhém kole singlu, jsme se dohodli, že čtyřhru hrát nebudeme.

Víte, kam vyrazíte v následujících týdnech?
Sám nevím, budeme to muset probrat s panem (Jaroslavem) Navrátilem. Měl jsem přihlášený velký antukový challenger v Braunschweigu a po něm travnatý Newport. Proti tomu, abych startoval v Newportu, není nic. Je pro mě důležité, abych hrál na trávě co nejdéle, i v minulosti se mi na ní dařilo. Dokázal jsem na ní porážet lepší hráče než na ostatních površích. Je zbytečné cpát se někam na antuku.

Turnaj ATP v Newportu, kde jste zatím nikdy nestartoval, má mírně kontroverzní pověst. Bavil jste se o něm s ostatními hráči?
Slyšel jsem, že odskoky tam nejsou ideální. Na druhou stranu to zase bude o podání, bude se tam ještě hůře returnovat. Musím si to nechat projít hlavou, aby můj program dával hlavu a patu. V Newportu bych se mohl bodově chytit, Wimbledon mi totiž do žebříčku nepřinesl nic.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
3. kolo mužské dvouhry
Tommy Paul (USA, 32.) – JIŘÍ VESELÝ (68.) 6:3, 6:2, 6:2