Pozor, blíží se ofenzivní show! Kvitová se proti Badosaové spoléhá na výhodu povrchu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Tohle by měla být zábava! Sobotní program na Wimbledonu nabídne souboj dvojnásobné šampionky Petry Kvitové a světové čtyřky Pauly Badosaové. Odhadovat, kdo a jakým způsobem by mohl vyhrát, je velmi obtížné. Diváci i experti se však můžou jistě těšit na ofenzivní show.

„Vlastně jsem s ní trénovala před turnajem v Eastbourne. Byl to dobrý trénink, velmi agresivní z obou stran. Právě na tohle bych měla být připravená,“ řekla o své další soupeřce Petra Kvitová, jež se v Eastbourne radovala z první trofeje po více než 15 měsících.

Naopak nejvýše nasazená Paula Badosaová se s generálkou na travnatý grandslam rozloučila už po svém úvodním utkání, v němž nestačila na domácí divokou kartu z druhé stovky žebříčku Jodie Burrageovou 4:6 a 3:6. Čtyřiadvacetiletá španělská hvězda se ale na jihu Anglie teprve rozkoukávala po zranění pravého lýtka, které ji zastavilo ve třetím kole grandslamového Roland Garros.

Teď už je světová čtyřka Badosaová zpět v herní pohodě – na Wimbledonu ztratila v úvodních zápasech proti Louise Chiricové a Irině Marii Baraové dohromady jen osm gemů. „Tráva upřímně není můj oblíbený povrch. Loni se mi tady ale dařilo, vyhrála jsem skvělé zápasy. A ve Wimbledonu hraji ráda,“ vyznala se loňská osmifinalistka Badosaová.

Tehdy ji zastavila po setech 7:6(6) a 6:4 jiná elitní česká travařka Karolína Muchová. Právě postup mezi nejlepší šestnáctku na Wimbledonu byl pro Badosaovou zatím největším úspěchem kariéry na povrchu, který jí svědčí nejméně. Na zeleném pažitu totiž dosud posbírala včetně kvalifikací 13 vítězství a 10 porážek.

„Myslím, že má raději tvrdý povrch a antuku než trávu,“ zmínila ke své soupeřce dvaatřicetiletá Kvitová. „Doufám, že to bude moje výhoda. Určitě to bude skvělý zápas, těším se na něj,“ poznamenala tenistka, která na Australian Open 2020 opanovala jediný vzájemný duel poměrem dvakrát 7:5.

Sama česká lvice má na svižné trávě fantastickou bilanci 66 výher a 21 porážek. O „zelené“ vítězství číslo 67 zabojuje na jednom z hlavních wimbledonských kurtů, přičemž souboji mezi dvěma velkými hvězdami ženského tenisu by jistě slušelo prostředí posvátného centrálního dvorce.

„Centrkurt, prosím,“ vyjádřil přání mnoha fanoušků a tenisových expertů portugalský novinář José Morgado.

A zkrátka se nedržel ani americký tenisový reportér Ben Rothenberg. „Wimbledon zatím nenabídl mnoho bombastických zápasů, nicméně tohle utkání třetího kola by měla být pekelná zábava,“ vyhlíží sobotní česko-španělskou bitvu Rothenberg.