Na trávě jsem se od loňska zlepšila. A závěr zápasu byl vynikající! libuje si Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Na jedničku se Barbora Krejčíková popasovala s první náročnější zkouškou na letošním Wimbledonu, když ve druhém kole nedala výraznější šanci loňské čtvrtfinalistce Viktoriji Golubicové. Trpělivě a inteligentně hrající Češka korunovala svůj výkon parádní kombinací na poslední dva fiftýny – nejprve eso, poté vítězný bekhend. „Myslím, že je to vynikající závěr zápasu!“ usmívala se šťastná Krejčíková.

Poslední dva roky jsou pro Barboru Krejčíkovou zcela jiné než dřívější fáze kariéry. Tenistka z Ivančic, která se dlouho načekala na výraznější úspěchy v singlu, dnes porazila Viktoriji Golubicovou 6:3, 6:4 a postoupila už pošesté od podzimu 2020 do třetího kola grandslamového turnaje.

Takové vítězství nad loňskou čtvrtfinalistkou lze asi hodnotit pouze kladně, že?
Mám z toho velice dobrý dojem. Očekávala jsem, že Viktorija bude hrát velice dobře, protože tady loni byla ve čtvrtfinále a tráva jí sedí. Zahrála jsem skvělý zápas, bylo to o hodně lepší než minule. Na trávě se cítím dobře, s každým zápasem se zlepšuju. Cítím, že ty věci do sebe konečně začínají zapadat a že se mi postupně navyšuje sebevědomí. Mám z toho obrovskou radost.

Co se vám dnes konkrétně dařilo?
Celkově všechno. Dobře jsem ji tlačila, pak jsem si zase v důležitých okamžicích počkala. Bylo to hodně o výměnách, kdy měnila rytmus hry. Popasovala jsem se s tím dobře. Bylo důležité vrátit hodně returnů a pomoct si servisem, což se mi taky dařilo.

K tomu jste 25krát vyrazila na síť a uspěla hned v 18 případech…
To ani nevím. 25krát? Tolikrát?! (usmívá se) To se ani nezdálo. Určitě to bylo taky důležité. Řekla bych, že mám dobré nastavení mysli. Oproti předchozím zápasům už vím líp, co mám dělat. Začínám vnímat, kdy mám jít výměnu aktivně dohrát na síť.

Jedinou dílčí komplikací bylo snad jen průběžné skóre 1:3 ve druhé sadě…
Na začátku setu jsem nevyužila plno brejkbolů a pak se mi nepovedl jeden gem na podání. Nicméně myslím, že i díky tomu jsem se zdravě naštvala a řekla jsem si, že to prostě ne, že to zkusím zahrát líp a že ji dostanu víc pod tlak.

A to se povedlo, duel jste zakončila esem a vítězným bekhendem po lajně…
Myslím, že je to vynikající závěr zápasu! (usmívá se) Škoda, že to eso nepřišlo dřív, ale v té chvíli mi samozřejmě pomohlo. Na mečbol jsme hrály dlouhou výměnu, v níž jsem soupeřku tlačila a byla jsem lepší. Věděla jsem, že si pro to musím jít a že si musím uhrát winner.

Na wimbledonské trávě jste dnes působila sebevědomě. Už jste se tedy dopracovala k vytoužené symbióze s tímto povrchem, o které jste mluvila loni?
Myslím, že to vypadá dobře. Už loni jsem tady hrála dobře, dostala jsem se do osmifinále a prohrála s Ashleigh Bartyovou, která celý turnaj ovládla. Letos těch zápasů moc nemám, ale symbiózu cítím. Trávu mám ráda, cítím se na ní dobře. Od loňského roku jsem se s ní víc sžila a zlepšila se na ní.

Kromě hry jste si evidentně užívala i atmosféru na kurtu číslo 18…
Bylo to příjemné. Líbilo se mi, že tam bylo dost Čechů, kteří mi fandili, hnali mě dopředu a řvali mé jméno. Hodně mi pomohlo, že jsem měla publikum na své straně.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
2. kolo ženské dvouhry
Viktorija Golubicová (SUI, 58.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (14.) 3:6, 4:6