Vítězství bez mečbolu! Něco takového se stává jednou za život, nechápal Veselý

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Co se to stalo? Jiří Veselý proměnil ve druhém kole Wimbledonu mečbol, aniž by se dotkl míčku. Jeho rozezlený soupeř Alejandro Davidovich Fokina totiž po ztrátě fiftýnu na 7:9 v klíčovém supertiebreaku vzteky odpálil balónek, za což vyfasoval od zkušeného umpirového rozhodčího Carlose Ramose trestný bod. „Myslím, že se něco takového stává jednou za život. Abych pravdu řekl, pro mě to byla spíš úleva. Ani nevím, jestli bych to dohrál. Šancí bylo tolik!“ vyjádřil se po postupu do třetího kola Veselý.

Když už se zdálo, že napínavému souboji Jiřího Veselého a Alejandra Davidoviche Fokiny nemůže nic scházet, přišlo šokující rozuzlení v podobě trestu pro příliš emotivního španělského bojovníka.

Osmadvacetiletý Veselý se tak popáté v kariéře a celkově posedmé podívá na grandslamovém turnaji do třetí rundy. Středeční bitvu zvládl navzdory tomu, že čtyřikrát ztratil servis a napáchal hned 11 dvojchyb (proti 19 esům).

Jak jste prožíval bizarní konec zápasu?
Ani nevím, zač trestný bod dostal. Nevšiml jsem si, co udělal. Utíral jsem se v rohu a slyšel hlášení. Rychle jsem zdrhal k síti a pryč, než si to rozhodčí ještě rozmyslí. Abych pravdu řekl, pro mě to byla spíš úleva. Nevím, jestli bych to dohrál. Šancí bylo tolik! Průběh byl na jednu bránu, přesto jsem prohrával 1:2 na sety. Měl jsem brejk ve druhém i ve třetím. Vlastními chybami jsem mu pomáhal. Bojoval jsem sám se sebou, byl to takový můj psychoteror. Na trávě bych se svým podáním měl vyhrát jasněji.

Proč dostal soupeř první varování?
Za sprostá slova. Myslím, že v pátém setu nadával. Vím, že je trochu pošuk. Takový bojovník, trošku beckerovský typ. Skáče rybičky, nadává... Tenisová úroveň je samozřejmě někde jinde.

Prohodili jste nějaká slova u sítě?
Řekl jsem mu jenom sorry. Ten závěr mě mrzí. Cítil jsem obrovskou úlevu a štěstí, ale nechtěl jsem se nějak zvlášť radovat. Na druhou stranu to pro něj musela být dost přísná koncovka.

Zažil jste někdy podobný konec utkání?
Ne. Myslím, že se něco takového stává jednou za život.

Jste celkově posedmé ve třetím kole grandslamu. Jaké to je?
Kdyby to bylo kdekoli jinde, tak bych řekl, že neskutečné. Nicméně tady už jsem byl dvakrát ve čtvrtém a dvakrát ve třetím kole. Jsem samozřejmě rád, že na Wimbledonu dokážu stabilně podávat výkony, které mě dostanou do dalších kol.

Ve třetí rundě číhá Američan Tommy Paul, s nímž jste se střetl už na každém povrchu. Na trávě jste uspěl vy, na betonu a antuce on. Co vám napověděly vzájemné zápasy?
On je nepříjemný na každém povrchu, hraje velice inteligentní tenis a umí všechno. Budu muset dobře podávat, mít převahu a tlak, nesmím ho nechat tvořit. Když totiž přebíral iniciativu on, špatně se mi z toho dostávalo. Bude to těžké utkání.

Grandslam

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
2. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 37.) 6:3, 5:7, 6:7(2), 6:3, 7:6 (10:7)