Po derby šance na odvetu. Plíšková vyzve na centru svou přemožitelku z Eastbourne

- Jan Vojkůvka

Světová sedmička Karolína Plíšková se popasovala ve Wimbledonu s nástrahami prvního kola a může se ve čtvrtek těšit na pikantní duel. Po výhře nad Terezou Martincovou (7:6, 7:5), kterou musela zdolávat ve dvou dnech, vyzve svou přemožitelku z Eastbourne. S domácí Katie Boulterovou se navíc utká na horké půdě centrálního dvorce.

Duel mezi Plíškovou a Martincovou byl v úterý přerušen kvůli nařízení o nočním klidu za stavu 7:6, 5:5 ve prospěch favorizované Plíškové. Vynucené čekání do druhého dne však šestou nasazenou nezastavilo a ve středu velmi rychle získala tolik potřebné dva gemy, aby postoupila do druhého kola.

„Terka nemá úplně mega zbraně, ale ani slabiny. Včera hrála docela dobře, líp než dnes,“ hodnotila české derby Plíšková. „Je bojovná, výborně se hýbe a spoustu toho vrátí. Na trávu má docela dobrou hru, takové placky. Můj výkon mohl být lepší, ale první kola u mě nejsou úplně suprová, ještě proti Češce. Včera to bylo do stavu 5:2 celkem dobré, dnes byly ty dva gemy taky dobré, tak budu myslet jen na ty dva gemy,“ vyjádřila se.

Finalistka loňského Wimbledonu si výhrou vysloužila nejen možnost zahrát si ve druhém kole, ale také pomstít se za nedávnou porážku z Eastbourne. Zahraje si totiž proti domácí Katie Boulterové, se kterou před týdnem prohrála ve druhém kole turnaje WTA po setech 6:1, 4:6, 4:6.

„Sascha (Bajin) tvrdil, že to byl můj nejlepší letošní zápas. S tím jsem nesouhlasila, ale byl dobrý,“ vrátila se v mysli k eastbournskému klání.

„Soupeřka sice není černý kůň turnaje, ale je nebezpečná. Loni tady málem porazila Sabalenkovou a na trávě umí zahrát. Všichni říkají, že Britové umí na trávě hrát, protože ji tu mají. Nebude to nic lehkého,“ řekla na adresu 118. hráčky světa, jež během probíhající travnaté části sezony posbírala bilanci osmi výher a tří porážek.

Česko-britský duel bude o to pikantnější, že odstartuje zítra ve 14:30 SEČ dění na centrálním kurtu.

„Lidi ji poženou,“ je si vědoma Plíšková, která ve Wimbledonu proti domácí tenistce bude hrát podruhé v kariéře. V roce 2018 v prvním kole přehrála ve třech setech Harriet Dartovou. „V Eastbourne byl centrální kurt taky plný a hodně jí fandili.“

„Britští fanoušci ale nejsou tak šílení. Budou jí fandit, ale nejsou tak strašní, jako jsou někdy lidé v BJK Cupu nebo ve Francii na Roland Garros. Tam je to úplně děsné. Poperu se s tím,“ dodala bojovně.