Derby na Wimbledonu? Martincová nechápala los, Plíškové se zdálo o prohře

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Do dvou dnů rozložili pořadatelé Wimbledonu utkání prvního kola mezi Terezou Martincovou a Karolínou Plíškovou. Češky se kvůli zdánlivě nekonečnému úternímu programu dostaly na kurt až ve čtvrt na deset londýnského času, krátce před jedenáctou musely dvorec kvůli místnímu nařízení o nočním klidu opustit. A v dnešní dohrávce pro změnu zápolily nicotných osm minut, po kterých se Plíšková radovala z vítězství 7:6(1) a 7:5.

Loni na sebe narazily ve třetím kole Wimbledonu, tentokrát bohužel už na úvod. Krutý los to byl především pro Terezu Martincovou, jež doufala v další výrazný výsledek v All England Clubu. Jenže místo toho nemohla po bolestivé porážce zadržet slzy smutku.

Zprvu po rozlosování sama Martincová nemohla ani uvěřit tomu, že skutečně narazí na favorizovanou krajanku. „V mobilní aplikaci se mi ukázal zápas mě a Káji. Myslela jsem, že to je z minulého roku, ale pak jsem přejela po obrazovce a byl tam los deblu. Říkám si: ‚Jak může být los deblu dřív než singlu?‘ A pak si říkám: ‚To snad ne, já jdu na ni!‘,“ vrátila se k nepříjemnému okamžiku Martincová.

Její přemožitelka Karolína Plíšková si prožila také krušné chvíle, i když pouze ve snu. Po přerušení zápasu za stavu 5:5 ve druhém dějství sice usnula poměrně rychle, sny ale neměla zrovna nejsladší. „Nikdy není příjemné jít spát s přerušeným zápasem. Zdálo se mi, že jsem prohrála. Hlava šrotuje večer, v noci i ráno,“ uznala světová sedmička.

Obě tenistky se včera ocitly v nezáviděníhodné situaci, kdy se dlouhé hodiny chystaly na zápas, který však stále nepřicházel. Organizátoři pouze znovu a znovu oznamovali, že ještě nenastal čas. A názor aktérek střetnutí je dlouho nezajímal. Až ve večerních hodinách se jich dotázali a dočkali se dvou odlišných odpovědí.

Zatímco Plíšková chtěla nastoupit, Martincová preferovala odklad na další den. „Nechtěla jsem hrát zápas na dvě části, je to pro mě asi nejhorší možnost. Kája ale chtěla jít hrát se zataženou střechou na jedničku a pořadatelé taky chtěli, abychom nastoupily. Nešla jsem tvrdě proti,“ řekla Martincová.

České bojovnice pak při soupeření na kurtu s postupujícím časem dumaly, jestli přece jenom nestihnou dohrát už v úterý večer. Pořadatelé ale nedlouho před 23. hodinou, kdy začíná noční klid, derby přerušili.

„To si pište, že jsem sledovala čas,“ potvrdila Plíšková. „Řekli, že můžeme hrát do jedenácti, ale bylo 22:47, když to ukončili. Říkala jsem si, že bych to za 13 minut ještě mohla stihnout. Pro Terku byla smůla, že to zastavili na jejím servisu. Musela na něm začínat, což pro mě bylo trošku lepší,“ poznamenala vítězka utkání.

Loňská finalistka Plíšková navíc na specifickém mači našla jeden kladný bod. Vyhnula se totiž odpočinkovému dni na grandslamu, který u ní není příliš populární.

„Jsem ráda, že mi odpadl volný den a že už nemusím jít trénovat. Půl hodiny rozehrávka a dva gemy, to je tak akorát. Nevyšlo to vůbec špatně. Zkusila jsem si ještě pár bodů na velkém kurtu, zítra budu na centru, takže dobré,“ dodala vítězka atraktivního českého derby, jež se už ve čtvrtek střetne s Britkou Katie Boulterovou.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) 6:7(1), 5:7