Mizérie pokračuje. Světovou trojku ve druhém kole vyřadila wimbledonská debutantka

- Jan Vojkůvka

Estonka Anett Kontaveitová své herní trápení neprolomila ani ve Wimbledonu. Světová trojka dohrála už ve druhém kole, když nad její síly byla 97. hráčka světa Jule Niemeierová (na snímku). Německé tenistce, která ve Wimbledonu debutuje a v hlavní soutěži grandslamu hraje teprve podruhé, podlehla 4:6, 0:6.

Zatímco na přelomu sezon 2021 a 2022 hrála Kontaveitová fantasticky, díky čemuž se postupně prodrala až na druhé místo světa, v posledních měsících se jí herně vůbec nedaří. Od finále v Dauhá vyhrála jen čtyři zápasy a hned šest jich prohrála.

Po vyřazení v prvním kole Roland Garros se nedokázala prosadit ani ve Wimbledonu, kde sice zvládla úvodní zápas s Bernardou Peraovou, ale ve druhé rundě nenašla recept na Němku Niemeierovou. Od dvaadvacetileté soupeřky dokonce vyfasovala kanára.

Rodačka z Dortmundu byla lepší v průběhu celého utkání. Kontaveitové nenabídla žádný brejkbol, na returnu využila všechny své čtyři příležitosti a za pouhých 59 minut mohla začít slavit premiérový postup do třetího kola grandslamového turnaje.

Zatímco Niemeierová vybojovala prozatím největší úspěch své kariéry, Kontaveitová musí přemýšlet, co změnit. Zatím to vypadá, že nedávné ukončení spolupráce s trenérem Dmitrijem Tursunovem, se kterým dosáhla na největší úspěchy kariéry, k prolomení smůly posledních měsíců příliš nepomohlo.

Pravdou ovšem je, že Wimbledon nikdy nebyl zrovna místem zaslíbeným pro šestadvacetiletou Estonku. Mezi lety 2017 a 2019 se sice třikrát probila do třetího kola, jinak ale končila vždy hned v kole prvním. Přesto je potřeba říct, že se od světové trojky očekával trochu jiný výkon...