Wimbledon: Bouzková slaví premiérový postup do 3. kola, po bitvě vyhrál i Veselý! Plíšková zvládla dohrávku derby

- Redakce

Wimbledon měl na programu svůj třetí hrací den. Marie Bouzková poprvé v kariéře vybojovala postup do třetího kola grandslamového turnaje, když s Američankou Liovou prohrála jen tři hry. Už popáté se do třetího kola Wimbledonu probojoval Jiří Veselý, jenž zvládl čtyřhodinovou bitvu s Alejandrem Davidovichem Fokinou. Zápas úvodního kola dohrály na kurtu číslo 1 Karolína Plíšková s Terezou Martincovou. Postup slaví po výhře 7:6, 7:5 prvně jmenovaná světová sedmička. Se šesti českými zástupci se v All England Clubu rozběhla rovněž čtyřhra. Postup do 2. kola slaví turnajové vítězky z roku 2018 Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Veselý vybojoval popáté postup do 3. kola
Jiřímu Veselému (68.) se popáté v kariéře povedlo projít do třetího kola Wimbledonu! Účast mezi 32 nejlepšími vybojoval ve čtyřhodinové bitvě se Španělem Alejandrem Davidovichem Fokinou (37.), jehož porazil 6:3, 5:7, 6:7(2), 6:3, 7:6(7).

Veselý sice prohrával se svým soupeřem 1:2 na sety a v pátém dějství přišel o vedení 3:1, ale při obratu si počínal velmi zkušeně a soupeři prakticky nedal příležitost, jak strhnout vítězství na svou stranu.

Rozhodující set dovedl do tiebreaku, ve kterém za stavu 8:7 vybojoval velmi důležitý mini-brejk, jenž se ukázal jako klíčový. Davidovich totiž před mečbolem soupeře vzteky odpálil míček, a jelikož měl na kontě varování, umpirový rozhodčí mu neváhal udělit trestný „fiftýn“. To znamenalo bod pro Veselého a tím pádem automaticky proměněný mečbol.

„Abych pravdu řekl, pro mě to byla spíš úleva. Ani nevím, jestli bych to dohrál. Šancí bylo tolik! Průběh byl na jednu bránu, přesto jsem prohrával 1:2 na sety. Měl jsem brejk ve druhém i ve třetím. Vlastními chybami jsem mu pomáhal. Bojoval jsem sám se sebou. Byl to takový můj psychoteror. Na trávě bych se svým podáním, které mi bohužel moc nešlo, měl vyhrát jasněji,“ nechal se slyšet Veselý, jenž si zahraje o postup do osmifinále s Američanem Tommym Paulem (32.).

Bouzková smetla Liovou a poprvé prošla do 3. kola
Marie Bouzková (66.) ve Wimbledonu vybojovala největší grandslamový úspěch kariéry. Poprvé se totiž prodrala hlavní soutěží na některém turnaji velké čtyřky do třetího kola! Po vydřené výhře nad Američankou Collinsovou tentokrát dominovala a další Američanku Ann Liovou (67.) smetla po setech 6:0, 6:3.

Česká tenistka v utkání odvrátila všechny čtyři brejkboly a na returnu se prosadila hned pětkrát. Po kanáru, který soupeřce nadělila v úvodní sadě, vstoupila skvěle i do druhého setu. Hned v první hře obrala Liovou o podání a následně brejk potvrdila po velkém boji, když ve druhé hře čelila hned třem brejkbolům. Kvalitním výkonem na podání se postupně dostala až do vedení 5:3, načež na returnu zápas zakončila.

„Byla jsem sice nervózní od začátku do konce, ale na výkonu to nebylo vidět. Zahrála jsem dobře, užila jsem si to. Soupeřka nemá moc rychlý druhý servis, takže jsem se do něj snažila chodit a hrát co možná nejagresivněji. Hodně mě podržel vlastní servis, který jsem si ani jednou neprohrála,“ libovala si Bouzková.

Plíšková uspěla v dohrávce s Martincovou
Šestá nasazená Karolína Plíšková (7.) zvládla dohrávku přerušeného derby s Terezou Martincovou (61.), kterou porazila 7:6(1), 7:5 a postoupila do druhého kola Wimbledonu.

„Terka nemá úplně mega zbraně, ale ani slabiny. Včera hrála docela dobře, líp než dnes. Je bojovná, výborně se hýbe a spoustu toho vrátí. Na trávu má docela dobrou hru, takové placky. Můj výkon mohl být lepší, ale první kola u mě nejsou úplně suprová, ještě proti Češce. Včera to bylo do stavu 5:2 celkem dobré, dnes byly ty dva gemy taky dobré, tak budu myslet jen na ty dva gemy,“ vyjádřila se Plíšková.

V úterním průběhu střetnutí měla Plíšková o něco více ze hry, nedokázala toho však naplno využít a v prvním setu přišla o vedení 5:2. V tiebreaku však strhla vítězství na svou stranu a lépe vstoupila i do druhé sady. Za stavu 2:1 však o výhodu brejku přišla a až do stavu 5:5, kdy byl duel přerušen, si obě hráčky držely podání.

Středeční dohrávka měla naopak hodně rychlý průběh. Hned v jedenácté hře prorazila Plíšková servis Martincové a duel v dalším gemu dopodávala.

„Bohužel jsem natrefila na Káju, se kterou nerada hraju, protože ji mám ráda. Vždy jste proti ní pod tlakem kvůli jejímu výbornému servisu. Myslím, že zápas měl výbornou úroveň. Podle mě jsme hrály o dost líp než loni ve třetím kole,“ řekla Martincová, která okomentovala také včerejší odklady zápasu.

„Něco podobného jsem ještě nezažila. Asi čtyřikrát mi řekli: ‚Jdeš hrát, nejdeš hrát.‘ Byla jsem rozcvičená, pak mi řekli, že nic. Sundala jsem si tenisové boty. Hodně zvláštní,“ doplnila.

Finalistka loňského Wimbledonu se ve druhém kole utká s domácí Katie Boulterovou, které bude moci oplatit nedávnou porážku 1:2 na sety z turnaje v Eastbourne.

Krejčíková se Siniakovou na úvod řádily
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou do letošní čtyřhry Wimbledonu vstoupily suverénně. Druhé nasazené tenistky, které spolu odehrály první zápas od února, v úvodním kole nejslavnějšího turnaje světa smetly dvojici Lechemiaová, Párrizasová-Díazová dvakrát 6:1.

Martincová úspěšně vstoupila do čtyřhry
Tereza Martincová a Marta Kosťuková vstoupily úspěšně do wimbledonské čtyřhry a mohou se radovat z postupu do druhého kola. Americké duo Brengleovou s Davisovou porazily ve dvou setech 6:3, 6:4.

Naopak úvodní kolo deblu znamenalo konečnou pro Lucii Hradeckou a Indku Saniu Mirzaovou, které podlehly polsko-brazilské dvojici Magdalena Frechová, Beatriz Haddadová Maiaová 6:4, 4:6 a 2:6.

Jebavý s Reesem nevyužili mečbol, padli po čtyřech a půl hodinách
Náročnou, více než čtyřapůlhodinovou bitvu absolvovali v rámci prvního kola mužské čtyřhry Roman Jebavý a Hunter Reese. Česko-americký pár byl v souboji s mexicko-rakouskou dvojicí Hachem a Oswaldem blízko vítězství, když vedl 2:1 na sety a v rozhodující sadě si vypracoval mečbol, využít jej však nedokázal a nakonec prohrál po setech 2:6, 7:6(6), 6:4, 6:7(5), 6:7(9).

Voráčová s Kanepiovou dohrály v prvním kole
Renata Voráčová s Kaiou Kanepiovou se ve Wimbledonu neprosadily. Česko-estonská dvojice končí hned v prvním kole, když nad její síly byly domácí divoké karty Alicia Barnettová a Olivia Nichollsová, kterým Voráčová s Kanepiovou podlehly po setech 1:6, 6:4, 2:6.

Světová trojka končí už ve druhém kole
Třetí hráčka světa Anett Kontaveitová ve Wimbledonu končí nečekaně už ve druhé rundě! Nad síly estonské tenistky byla Němka Jule Niemeierová (97.), se kterou prohrála 4:6, 0:6.

Dvaadvacetiletá Niemeierová v hlavní soutěži grandslamového turnaje hraje teprve podruhé v kariéře. Na vyřazení hned v prvním kole letošního Roland Garros však dává zapomenout a v All England Clubu prošla překvapivě už do kola třetího.

Více se utkání věnujeme zde.

Vybrané zápasy 3. hracího dne

2. kolo mužské dvouhry
Casper Ruud (NOR, 6.) – Ugo Humbert (FRA, 112.) 6:3, 2:6, 5:7, 4:6
Novak Djokovič (SRB, 3.) – Thanasi Kokkinakis (AUS, 79.) 6:1, 6:4, 6:2
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 37.) 6:3, 5:7, 6:7(2), 6:3, 7:6(7)
Jannik Sinner (ITA, 13.) – Mikael Ymer (SWE, 88.) 6:4, 6:3, 5:7, 6:2
Andy Murray (GBR, 52.) – John Isner (USA, 24.) 4:6, 6:7(4), 7:6(3), 4:6
Tallon Griekspoor (NED, 53.) – Carlos Alcaraz (ESP, 7.) 4:6, 6:7(0), 3:6
Tim Van Rijthoven (NED, 104.) – Reilly Opelka (USA, 18.) 6:4, 6:7(8), 7:6(7), 7:6(4)

1. kolo ženské dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (61.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (7.) 6:7(1), 5:7

2. kolo ženské dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 82.) – Jessica Pegulaová (USA, 9.) 3:6, 6:7(2)
MARIE BOUZKOVÁ (66.) – Ann Liová (USA, 67.) 6:3, 6:0
Jule Niemeierová (GER, 97.) – Anett Kontaveitová (EST, 3.) 6:4, 6:0
Yanina Wickmayerová (BEL, 606.) – Jelena Ostapenková (LAT, 17.) 2:6, 2:6
Caroline Garcíaová (FRA, 55.) – Emma Raducanuová (GBR, 11.) 6:3, 6:3
Maja Chwaliňská (POL, 170.) – Alison Riskeová (USA, 36.) 6:3, 1:6, 0:6
Angelique Kerberová (GER, 19.) – Magda Linetteová (POL, 65.) 6:3, 6:3
Maria Sakkariová (GRE, 5.) – Viktorija Tomovová (BUL, 112.) 6:4, 6:3
Katarzyna Kawaová (POL, 132.) – Ons Džabúrová (TUN, 2.) 4:6, 0:6

1. kolo mužské čtyřhry
Hach (MEX), Oswald (AUT) – JEBAVÝ, Reese (USA) 6:2, 6:7(6), 4:6, 7:6(5), 7:6(9)

1. kolo ženské čtyřhry
Lechemiaová (FRA), Párrizasová-Díazová (ESP) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:6, 1:6
Kanepiová (EST), VORÁČOVÁ – Barnettová, Nichollsová (obě GBR) 1:6, 6:4, 2:6
HRADECKÁ, Mirzaová (IND) – Frechová (POL), Haddadová Maiaová (BRA) 6:4, 4:6, 2:6
Kosťuková (UKR), MARTINCOVÁ – Brengleová, Davisová (obě USA) 6:3, 6:4