Livesport Prague Open láká na české grandslamové šampionky, dorazí i olympijská vítězka

- Filip Lefenda

Hlavními hvězdami Livesport Prague Open 2022 budou někdejší turnajové vítězky z let 2018 a 2021 a grandslamové šampionky Petra Kvitová s Barborou Krejčíkovou. Ve startovním poli nebude chybět ani zlatá olympijská medailistka Švýcarka Bencicová či vítězka dvou červnových turnajů WTA Brazilka Haddadová Maiaová. Třináctý ročník tradiční akce se na betonových kurtech TK Sparta Praha uskuteční od 25. do 31. července. Jeho součástí bude i oficiální rozlučka bývalé světové trojky ve čtyřhře Andrey Sestini Hlaváčkové.

„Těší nás účast řady skvělých českých hráček, jejichž zápasy jsou domácími diváky tradičně nejnavštěvovanější. Proto se po dvou covidových ročnících těšíme na plné tribuny. Již nyní je více než 30 procent vstupenek z dvoutisícové kapacity hlavního kurtu vyprodáno,“ informoval ředitel turnaje Miroslav Malý.

Kromě Krejčíkové a Kvitové nechybí ve startovním poli rovněž Tereza Martincová, Marie Bouzková a Karolína Muchová. Všechny do hlavní soutěže přihlášené hráčky aktuálně figurují v první stovce žebříčku WTA.

Na volnou kartu si hlavní soutěž zahrají další dvě Češky. „Jak jsme slíbili po jejím návratu z Paříže, divokou kartu organizátorů dostane vítězka juniorky Roland Garros a členka našeho klubu Lucie Havlíčková. Věřím, že na domácích kurtech naváže na svou úspěšnou premiéru na turnaji WTA před dvěma roky,“ doplnil Malý. Druhá divoká karta vzešla z rukou Českého tenisového svazu, partnera turnaje. „Dlouhodobá strategie svazu je podporovat české tenisty, ať je to organizace domácích turnajů či zajištění možnosti startovat na nich a sbírat zkušenosti. Proto získá divokou kartu také loňská vítězka juniorky Roland Garros, letos již účastnice hlavní soutěže, Linda Nosková,“ prozradil prezident ČTS Ivo Kaderka.

Velkým lákadlem bude na Spartě rovněž oficiální derniéra Andrey Sestini Hlaváčkové. Stříbrná olympijská medailistka a dvojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře se po boku parťačky Lucie Hradecké rozloučí v deblu s profesionálním tenisem i českými fanoušky. „Nevím, jak dlouho s Luckou vydržíme v soutěži. Trénuji pilně, ale jsem ráda, že organizátoři připravili nasazení našeho prvního zápasu na úvod turnaje na centrální dvorec. Oficiální loučení pak bude bez ohledu na naše výsledky v sobotu odpoledne po semifinálových zápasech na centru,“ uvedla bývalá světová trojka. Zápas se s ohledem na los a program turnaje uskuteční v pondělí, úterý, či středu.

Předprodej vstupenek na jednotlivé hrací dny odstartoval v pondělí 6. června v síti Ticketportal. Cena vstupného na nedělní finále je stejně jako na sobotní semifinálové zápasy 300 korun na konkrétní místa na tribuně, na jednotlivé soutěžní hrací dny od pondělí do pátku bude vstupné do areálu bez nároku na konkrétní místo 200 korun. Turnajové zápasy se uskuteční na třech soutěžních kurtech v areálu TK Sparta Praha a celodenní nepřenosné vstupné platí na libovolné zápasy. Celodenní vstup na jeden den víkendové kvalifikace je 100 korun. Každý držitel vstupenky má garantované místo k sezení na centrálním kurtu, na hracích kurtech číslo 1 a 2 bude vstup do naplnění kapacity tribun. Kapacita centrálního kurtu je 1 900 diváků. Začátky hracích dnů jsou s výjimkou finále v 11:00, v neděli se začne hrát ve 13:00. 

Seznam přihlášených hráček k 29. 6. 2022

BARBORA KREJČÍKOVÁ (14.)
Belinda Bencicová (SUI, 16.)
PETRA KVITOVÁ (26.)
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 28.)
Jekatěrina Alexandrovová (30.)
Elise Mertensová (BEL, 31.)
Sorana Cirsteaová (ROU, 32.)
Alizé Cornetová (FRA, 37.)
Alison Van Uytvancková (BEL, 46.)
TEREZA MARTINCOVÁ (61.)
Magda Linetteová (POL, 65.)
MARIE BOUZKOVÁ (66.)
Sin-jü Wang (CHN, 71.)
Lucia Bronzettiová (ITA, 73.)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (81.)
Donna Vekičová (CRO, 82.)
Océane Dodinová (FRA, 85.)
Anastasia Potapovová (87.)
Harriet Dartová (GBR, 94.)
Rebecca Petersonová (SWE, 96.)
Lin Ču (CHN, 99.)