Nepovedený návrat. Serena se po roční pauze musela sklonit před debutantkou ze druhé stovky

- Filip Lefenda

Vítězný comeback se nekonal. Serena Williamsová svůj první soutěžní zápas ve dvouhře po roční pauze prohrála. Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka podlehla v úvodním kole Wimbledonu po velké třísetové bitvě turnajové debutantce Harmony Tanové z Francie. Duel trval tři a čtvrt hodiny.

Williamsová se po zranění nohy na loňském Wimbledonu vrátila na kurty teprve minulý týden v Eastbourne, kde absolvovala po boku Ons Džabúrové čtyřhru. Hvězdné duo spolu zaznamenalo dvě výhry, do semifinále už ale vinou zdravotních problémů Tunisanky nenastoupilo.

V All England Clubu si pak Williamsová v úterý odbyla premiéru rovněž ve dvouhře. Do souboje s Harmony Tanovou, pro níž šlo o vůbec první zápas v hlavní soutěži Wimbledonu, šla z pozice výrazné papírové favoritky. Turnaj ale skončil pro sedminásobnou vítězku hned v úvodním kole. Čtyřiadvacetiletá Francouzka vyhrála v životním klání 7:5, 1:6 a 7:6(7).

V úvodní sadě promarnila Williamsová náskok 4:2. Druhý set byl zcela v její režii, soupeřce povolila jediný gem. Zle si nevedla ani v rozhodujícím dějství, v němž za stavu 5:4 podávala na vítězství. Tanová se ale rebrejkem vrátila do hry, aby následně otočila i nepříznivě vyvíjející se tiebreak. V tom s americkou legendou prohrávala už 0:4.

„Jsem hrozně vyčerpaná, ale zároveň neskutečně šťastná,“ libovala si 115. tenistka světového pořadí po životním skalpu, který se rodil 3 hodiny a 11 minut. „Soustředila jsem se na každý míč. Pomáhala jsem si slajzy. Snažila jsem se měnit rytmus výměn a zafungovalo to,“ popsala Tanová.

Ta zaznamenala na grandslamové úrovni teprve třetí kariérní vítězství v hlavní soutěži. „Je to jako sen. Když jsem byla mladá, koukala jsem na Serenu v televizi. Má trenérka Nathalie Tauziatová s ní hrávala před dvaceti lety. Je to skutečná legenda,“ libovala si svěřenkyně wimbledonské finalistky z roku 1998.

Bývalá světová jednička Serena Williamsová se po roce vrátila do akce na stejném kurtu, na němž si loni v utkání úvodního kola přivodila zranění kotníku. Její soupeřkou tehdy byla Běloruska Sasnovičová.

„Byla to hodně dlouhá bitva. Myslím, že fyzicky jsem ji zvládla docela dobře. Rozhodně se cítím lépe než v minulém roce,“ hodnotila své vystoupení na tiskové konferenci čtyřicetiletá Američanka. Dle jejích slov ji zradila spíše psychika.

„V klíčových okamžicích potřebujete mentální sílu. Asi ve dvou momentech jsem si jí pomohla, to ale dnes nestačilo,“ posteskla si. S výkonem přesto může být spokojená. „Dala jsem do zápasu vše. Možná by zítra nebo před týdnem dopadl jinak. Dnes to zkrátka nevyšlo. Udělala jsem však vše, co bylo v mých silách,“ podotkla Williamsová.