Už zase ten sladký pocit vítězství! Loket je v pořádku a covid pryč, ulevila si Krejčíková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Více než čtyři měsíce musela Barbora Krejčíková oželet radost z vítězství, teď ale dlouhé čekání v posvátném All England Clubu ukončila. Výhra 7:6(4) a 6:3 nad Belgičankou Marynou Zanevskou v úvodní rundě Wimbledonu se rozhodně nerodila snadno, favorizovaná Češka však v klíčových chvílích nezaváhala. „Je příjemné, že jsem z kurtu odešla jako vítězka. Výhra mi určitě dodá sebevědomí,“ těšilo loňskou osmifinalistku Krejčíkovou.

Po snové loňské sezóně a sympatickém zahájení roku, ozdobeném finálovou účastí v Sydney a čtvrtfinále Australian Open, se expres zvaný Barbora Krejčíková zadrhl. Tenistku nejprve vyřadilo na čtvrt roku ze hry zranění lokte, a když už se na Roland Garros znovu objevila na dvorci, nemilosrdně ji skolil covid.

„Po zápase jsem nechápala, co se stalo,“ vrátila se k pařížské porážce proti Diane Parryové (6:1, 2:6, 3:6). Tenisově i kondičně jsem měla natrénováno. Bylo to divné. Když jsem další den večer dostala teplotu a zjistila covid, byla jsem hodně smutná, že nemůžu hrát s Kačkou (Siniakovou) debl. Ale taky jsem pochopila, co se stalo v singlu,“ uvedla.

Teď už jsou zlé časy pryč a Krejčíková si opět užívá příjemnější následky tenisového zápolení. Každé grandslamové vítězství je cenné a na slavném Wimbledonu to platí obzvlášť. Nehledě na absenci bodového ohodnocení do žebříčku WTA.

„Je mi to jedno. Tohle je Wimbledon, jeden z nejlepších turnajů. Má velkou historii a moc tradic, mám to tu ráda. Když body nejsou, tak nejsou. Moje motivace je ale stejná,“ neváhala s odpovědí Krejčíková.

Sama následky bizarní roztržky mezi britskými pořadateli a asociací WTA, která údajně chrání vyloučené ruské a běloruské hráčky, výrazně pocítí, když přijde o poměrně velkou porci 240 bodů za loňské osmifinále a propadne se ze 14. na 16. místo.

Šestadvacetiletou Krejčíkovou ale sotva něco takového rozhodí. V All England Clubu chce hlavně opět nalézt herní pohodu, v níž byla od loňského května do letošního ledna. A předpoklady pro to s ohledem na zažehnané zdravotní trable rozhodně má.

„Loket je úplně v pořádku,“ doplnila se zaklepáním o stůl tenistka z Ivančic. „Tejp mám jen z preventivních důvodů. Doktoři mi řekli, ať loket na zápasy ještě radši tejpuju. Nicméně už se nemusím stresovat. A covid byl dost náročný. Proležela jsem pět dní, bylo mi fakt blbě. Bála jsem se následků. Naštěstí se ale cítím dobře, tělo se s nemocí dobře vypořádalo.“

Plán je nyní jasný – vrátit se po skromnějším období do zápasového rytmu. „Jsem ráda, že se s každým tréninkem a utkáním zlepšuju. Teď potřebuju nabrat co nejvíc herní praxe a urvat co nejvíc vítězství. Po přestávce jsem určitě hladovější. Věřím, že když budu hrát a zůstanu zdravá, zase půjdu nahoru,“ doufá Krejčíková.

O místenku ve třetím kole nejslavnějšího tenisového turnaje světa zabojuje proti loňské čtvrtfinalistce Viktoriji Golubicové ze Švýcarska, disponující jako její krajané Roger Federer a Stan Wawrinka skvělým jednoručným bekhendem.

„Bude to zajímavé. Minulý týden jsem s ní trénovala v Eastbourne. Je nepříjemná, šikovná, známe se velice dobře. Víme, co od sebe navzájem čekat,“ dodala před švýcarskou výzvou Krejčíková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
Maryna Zanevská (BEL, 68.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (14.) 6:7(4), 3:6