Úspěšný souboj s členkou Top 10? Z losu jsem si nic nedělala a těšila jsem se, říká Bouzková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zdá se, že Marie Bouzková začíná přicházet grandslamům na chuť! Usměvavé Češce se na akcích velké čtyřky dlouho nedařilo, letos však v Melbourne, Paříži i Londýně překonala nástrahy úvodního kola. V něm navíc na Wimbledonu vyřadila světovou osmičku a finalistku letošního Australian Open Danielle Collinsovou. „Je to pro mě jedna z největších výher, stoprocentně nejdůležitější na grandslamech,“ líčila nadšená Bouzková.

Že vyfasovala do prvního kola Wimbledonu členku elitní desítky žebříčku WTA? Marie Bouzková si s částečnou nepřízní osudu nic nedělala a Američanku Danielle Collinsovou porazila po skvělém výkonu 5:7, 6:4 a 6:4.

„Snažím se soustředit jen na sebe, zápasů proti nejlepším hráčkám mám za sebou hodně. Nic jsem si z toho nedělala a těšila jsem se,“ vyprávěla po šesté výhře nad hráčkou Top 10 Bouzková, která nasbírala 24 vítězných míčů a spáchala nicotných šest hrubek. Naopak její protivnice chybovala hned 53krát!

„První set jsem hrála příliš jemně, pak jsem začala hrát agresivněji, abych jí vzala čas na údery a pořád mě netlačila. Ke konci se mi sešel servis na důležité momenty, dobře jsem ho umisťovala a někdy ji i překvapila,“ libovala si česká bojovnice.

Ke své druhé výhře v hlavní soutěži Wimbledonu – tu první vybojovala před třemi lety jako šťastná poražená z kvalifikace – si Bouzková dokráčela v parádní divácké kulise na dvorci číslo 3. „Atmosféra byla super, moc hezká! Užila jsem si ji. Chvílemi jsem se až musela smát. Právě kvůli takovým zápasům tenis hrajeme,“ radovala se.

Svým triumfem nad Collinsovou navázala na postupy do druhého kola letošního Australian Open a Roland Garros. Vstoupit do tří grandslamů v řadě vítězstvím přitom bylo dlouhou dobu krokem, o němž si mohla Bouzková jenom zdát. Vždyť od US Open 2018 do konce loňské sezóny si zahrála v hlavní fázi grandslamu jedenáctkrát, desetkrát ale neuspěla.

„Jsou to zkušenosti. Předtím jsem dostávala hodně nasazených, což nebylo nejjednodušší. Ale vzala jsem si z toho jen to dobré, teď se to povedlo a už jsem cítila, že můžu zvládnout jakýkoliv zápas. Za druhé kolo jsem strašně ráda, teď bych ho mohla ještě vylepšit,“ komentovala světová šestašedesátka.

Po premiérové účasti ve třetím kole grandslamové dvouhry pokukovala Bouzková už na nedávném Roland Garros, ze hry ji ale tehdy vyřadil covid. „Nakazila jsem se poprvé, načasování bylo špatné. V pondělí večer se mi udělalo špatně. Měla jsem asi šest příznaků covidu, nechala jsem se otestovat a bylo jasno,“ zavzpomínala Bouzková. „S tréninkem jsem začínala pomalinku, abych něco neuspěchala. Po půlhodinkách jsem dávky navyšovala, až posledních deset dnů před Wimbledonem jsem makala naplno. Stihla jsem jenom jeden turnaj, ale snad jsem si na trávu zvykla.“

A vzhledem k sebevědomému zahájení své mise v All England Clubu se zdá, že je třiadvacetiletá Češka velmi dobře připravena. O další postup turnajovým pavoukem a zároveň vylepšení svého grandslamového maxima se pokusí v souboji s Američankou Ann Liovou (67.). „Dost chodí do úderů a bere tím člověku čas. Na trávě je to určitě těžké soupeřka,“ nepodceňuje svou žebříčkovou sousedku Bouzková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
Danielle Collinsová (USA, 8.) – MARIE BOUZKOVÁ (66.) 7:5, 4:6, 4:6