Postupující Veselý: o skvostné bilanci, Wimbledonu bez bodů i tréninku s Rafou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Povinnost na úvod splněna. Jiří Veselý nemusel předvést bůhvíjak zázračný výkon, aby na svém oblíbeném Wimbledonu vyprovodil v pondělí z kurtu ve třech setech argentinského antukáře Federica Coriu. Zkušený český tenista si tak vylepšil svou bilanci v prvním kole travnatého grandslamu na osm vítězství bez jediné porážky! „Aspoň na něco můžu být pyšný,“ glosoval v dobré náladě Veselý.

Jak jinak se naladit na Wimbledon než tréninkem s Rafaelem Nadalem? Jiří Veselý při povídání po postupu do druhého kola turnaje prozradil, že se s dvaadvacetinásobným grandslamovým šampionem potkal na transportu, kde se domluvili na jejich prvním společném tréninku.

„S Rafou už jsem zápasy hrál, ale v tréninku je to trochu jiné. Hraje v něm strašně agresivně a do všeho střílí. Navíc si s ním nepokecám, i v tréninku jede hodně soustředěně a s nikým se moc nebaví,“ nabídl svůj pohled na španělskou legendu Veselý.

Český reprezentant využil kvalitní přípravy i v ostrém utkání, v němž bez potíží vyzrál na Argentince Federica Coriu (6:3, 6:2, 7:6). Tedy soupeře, který hrál ještě den před startem Wimbledonu finále antukového challengeru v Miláně a na trávě dosud nepoznal radost z výhry.

„V prvních dvou setech bylo hrozně znát, že soupeř nebyl s trávou sžitý. I když jsem nepodával nějak extra dobře, on nebyl schopný se do toho dostat. Ve třetím setu jsem neudržel brejk a začalo se to táhnout, ale naštěstí jsem v závěru zahrál dobře,“ zhodnotil aktuálně 68. tenista žebříčku ATP.

Pro Veselého je All England Club zaslíbeným územím – vždyť tam v letech 2016 a 2018 postoupil až do osmifinále. I tentokrát by rád zaútočil na kvalitní výsledek, který mu ale kvůli roztržce britských pořadatelů a asociace ATP kvůli zákazu startu Rusů a Bělorusů bohužel nemůže přinést cenné body do rankingu.

„Trávu mám rád, mám na ni hru. Přál bych si, abych své maximum posunul. Že nejsou body, je pro mě nevýhoda. Pořád je to ale grandslam a má prestiž. Kdybych uhrál třeba čtvrtfinále, vzpomínal bych na to do konce života,“ vyznala se aktuální česká jednička.

Dalším protivníkem Veselého na cestě wimbledonským pavoukem bude nebezpečný Španěl Alejandro Davidovich Fokina (37.), který v prvním kole zaskočil jednoho ze spolufavoritů turnaje Poláka Huberta Hurkacze (10.).

„Všichni jsme čekali, že ve druhém kole bude Hurkacz. Ale je to, jak to je. Španěl je dost šikovný, dobře se hýbe a čte hru. Umí víceméně každý úder. Nesmím ho pustit k jeho tvořivosti, musím ho držet pod tlakem a chodit si na síť pro body,“ plánuje Veselý.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
Federico Coria (ARG, 67.) – JIŘÍ VESELÝ (68.) 3:6, 2:6, 6:7(3)