Pohádka byla na dosah. Ale celkově jsem s Wimbledonem spokojený, hlásí Rosol

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Vítězný návrat do All England Clubu to nebyl, Lukáš Rosol přesto může odjíždět z Wimbledonu se vztyčenou hlavou. Tříkolovou kvalifikací v Roehamptonu proletěl bez ztráty setu a v prvním kole hlavní soutěže trápil člena Top 30 Nikoloze Basilašviliho, s nímž padl až po pětisetové bitvě. „Kdyby to dneska vyšlo, byla by to pohádka. Ale nemůžu si moc vyčítat, snad jen pár míčů ve druhém tiebreaku,“ zmínil Rosol po těsné porážce 7:6(4), 6:7(6), 6:3, 3:6 a 3:6.

Když nepršelo a Lukáš Rosol s Nikolozem Basilašvilim mohli zápolit, míček po neohraném travnatém dvorci číslo 15 jen svištěl. Diváci sledovali po bezmála tři hodiny napínavou tenisovou podívanou, na jejímž konci byl spokojenější gruzínský bombarďák.

„Byl jsem rozehraný, mohl jsem toho využít. Ale zase jsem mohl prohrát už v kvalifikaci. Dnes to byl dobrý zápas, jsem rád za svůj výkon, který jsem vytáhl odněkud z paty. Celkově jsem s Wimbledonem spokojený,“ hodnotil Rosol, jemuž aktuálně patří až 280. příčka ve světovém pořadí.

„Na grandslam bych se znovu rád podíval, moje výkonnost tomu ještě odpovídá. Ale nemám žebříček ani na kvalifikaci. Tady mi to vyšlo díky tomu, že vyloučili Rusy a Bělorusy, plus se nakupily nějaké odhlášky,“ uvědomuje si zkušený Čech, který se do All England Clubu vrátil po dlouhých pěti letech.

Rosol letos v únoru absolvoval dokonce dva podniky ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu, na nichž postoupil do finále a semifinále. O to sladší je jeho překvapivá účast v hlavní fázi nejslavnějšího tenisového turnaje světa.

„Nemám komu co dokazovat. Hraju a užívám si to. Chtěl jsem dokončit tuhle sezónu, ale ještě mám nakonec v hlavě i tu příští. Proč ne? Cítím se fajn. A když jsem se tady kvalifikoval, je to impuls i do dalšího roku. Do konce roku chci odehrát tak deset turnajů, víc neplánuju. Teď pojedu na pohodu, budu si to víc užívat,“ nastínil své plány šestatřicetiletý Rosol.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
1. kolo mužské dvouhry
Nikoloz Basilašvili (GEO, 26.) – LUKÁŠ ROSOL (280.) 6:7(4), 7:6(6), 3:6, 6:3, 6:3