Brenda Fruhvirtová zvládla české finále a ve Švýcarsku slaví svůj první double

- Petr Sumbal

Patnáctiletý talent českého tenisu Brenda Fruhvirtová se raduje už ze svého třetího letošního titulu, když ve švýcarském Klostersu porazila další českou tenistku Michaelu Bayerlovou po setech dvakrát 7:5. Mladá Češka uspěla už včera i ve finále čtyřhry a může se tak radovat z prvního tzv. „doublu“ ve své kariéře na seniorské úrovni.

Fruhvirtová celým turnajem prolétla v podstatě bez větších potíží. V prvních dvou kolech proti Italce Glorii Ceschiové (1019.) a Němce Tayisiyi Mordergerové (574.) ztratila dohromady jen pět gemů a její suverénní jízda pokračovala i nadále.

Ani ve čtvrtfinále se mladší ze dvou sester Fruhvirtových dlouho nezdržela, Němku Emily Seboldovou (553.) porazila hladce 6:4, 6:1. Naprosto totožným výsledkem pak porazila i v semifinále svou krajanku Barboru Palicovou (421.).

Až finále bylo pro 394. tenistku světa přeci jen o něco složitější prověrkou. Fruhvirtovou opět vyzvala krajanka, tentokrát jí byla Michaela Bayerlová (484.). Ta měla lepší vstup do obou setů. V tom prvním nejprve hned v prvním gemu Fruhvirtovou brejkla a poté ještě vedla 4:2. Ve druhém setu si pak pro změnu vypracovala vedení 3:2 s brejkem. Jenže Fruhvirtová v obou případech našla odpověď a svou ztrátu rychle smazala, aby následně sama udeřila v samotném závěru obou setů.

Koncovky obou sad byly téměř identické. Bayerlová vždy podávala za stavu 5:6 na to, aby dostala set do zkrácené hry. V obou případech ovšem tíhu okamžiku neustála a o své podání přišla. V prvním případě to znamenalo ztrátu úvodní sady a v tom druhém rovnou celého finálového zápasu.

Fruhvirtová se stala v teprve patnácti letech letos už potřetí vítězkou turnaje kategorie ITF a pokračuje ve svém kariérním vzestupu. Titul ve dvouhře ze švýcarského Klostersu navíc doplňuje také pohár pro vítězky ze čtyřhry, který Fruhvirtová vyhrála v sobotu po boku Rumunky Miriam Biancy Bulgaruové.

Swiss Tennis International Tour, Klosters (ženy, SUI, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
MICHAELA BAYERLOVÁ (484.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (394.) 5:7, 5:7