Finále singlu a titul v deblu! Brenda Fruhvirtová zaútočí na první double, soupeřkou bude další Češka

- Jan Vojkůvka

Patnáctiletá Brenda Fruhvirtová na turnaji ITF ve švýcarském Klostersu předvádí skvělé výkony a odměnou jí může být zisk prvního doublu mezi profesionálkami. V sobotu totiž uspěla v semifinále dvouhry proti své krajance Barboře Palicové a spolu s Rumunkou Miriam Bulgaruovou vyhrála titul ze čtyřhry. V nedělním singlovém finále se střetne s další Češkou Michaelou Bayerlovou.

Českým tenistkám se na pětadvacítce v Klosters velmi daří. Hned tři se probojovaly do semifinále a povedlo se jim díky tomu vybojovat i ryze české finále. Do něj prošly ze sobotních duelů Brenda Fruhvirtová a Michaela Bayerlová.

Zatímco třiadvacetiletá Bayerlová porazila třetí nasazenou Ninu Potočnikovou 7:6(4), 6:3, o osm let mladší Fruhvirtová musela v semifinále svést souboj se svou krajankou Barborou Palicovou. V utkání ale měla navrch a osmnáctiletá Palicová dokázala vzdorovat jen v prvním setu.

Ve druhém setu už šestá nasazená Fruhvirtová na kurtu dominovala a po vítězství 6:4, 6:1 postoupila do svého třetího finále na okruhu ITF. Do finále se totiž probojovala ještě v únoru na dvou turnajích W25 v Tucumánu. Obě pětadvacítky přitom tehdy vyhrála a v Klosters by ráda zkompletovala pomyslný finálový hattrick.

Do finále se supertalentovaná Fruhvirtová prokousala bez ztráty setu. V nedělním souboji o titul, v němž bude proti Bayerlové potvrzovat roli favoritky, si navíc zahraje o vůbec první double mezi profesionálkami.

Zatímco v Tucumánu se jí ve čtyřhře nepovedlo ani projít do finále, v Klostersu spolu s Rumunkou Bulgaruovou dominovala. V sobotu to odnesly první nasazené Němky Tayisiya a Yana Mordergerovy, které byly česko-rumunským párem za pouhých 55 minut rozdrceny v poměru 6:0, 6:1.

Pro mladičkou Fruhvirtovou se jednalo o vůbec první deblový titul na okruhu ITF. Že jí čtyřhra není vůbec cizí, prokázala už mezi juniorkami. V letech 2020 a 2021 vybojovala hned pět deblových titulů, z nichž tři byly v kategorii J1 (po grandslamech a turnajích JA druhá nejvyšší kategorie).

Finále mezi Brendou Fruhvirtovou a Michaelou Bayerlovou je v neděli na programu od 10 hodin. Přímý přenos bude možné sledovat na stránkách ITF.