Češi na Wimbledon nezanevřeli. Proč se na travnatý grandslam vydali?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Absence bodů pořádně protřídila startovní pole letošní kvalifikace Wimbledonu. Exodus se však netýkal Čechů a Češek, kteří využili příležitosti a vydali se do Londýna v úctyhodném počtu. Proč se tak rozhodli?

Takřka všichni čeští tenisté a tenistky, kteří měli možnost se zúčastnit kvalifikace Wimbledonu, do Roehamptonu přiletěli. A to přesto, že letošní ročník travnatého grandslamu nepřinese hráčům do světových žebříčků žádné body. Rozhodly o tom asociace ATP i WTA v reakci na vyloučení Rusů a Bělorusů ze strany organizátorů, kteří tímto krokem reagovali na invazi Ruska na Ukrajinu.

Celkově 14 českých zástupců mohlo odcestovat do Londýna. Šanci nevyužili pouze tři z nich, jmenovitě zraněný Tomáš Macháč, novopečená maminka Kristýna Plíšková a Linda Nosková, u které zatím není důvod znám.

Je možná trochu překvapivé, že Češi na nejstarší tenisový turnaj letos nezanevřeli. Do dějiště kvalifikace se jich vydalo jedenáct, což je o pět více, než se jich představilo na nedávném Roland Garros. Jenže české nadšení spousta zahraničních hráčů nesdílela a z Londýna se jich celá řada odhlásila.

„Jestli se odhlásit? Vůbec jsem nad tím neuvažoval. Je to Wimbledon, grandslam, který má obrovskou historii. Je to podle mého nejprestižnější turnaj na světě. Je tu také vysoká finanční odměna, na kterou bych při své pozici na žebříčku jinak nedosáhl,“ okomentoval své rozhodnutí devatenáctiletý Dalibor Svrčina, jenž si díky účasti v kvalifikaci přišel na 11 tisíc liber (přibližně 317 tisíc korun).

Prestiž britského podniku vyzdvihl také Lukáš Rosol. „Je to taková Mekka tenisu a myslím, že by to tak měl každý brát. Jestli se tu hraje o body, nebo ne, pro mě není podstatné,“ zmínil se tenista, jemuž se podařilo prokousat do hlavní soutěže.

V podobném duchu se k tématu vyjádřil i Vít Kopřiva. „Bylo to naprosto jednoduché. Je to moje první kvalifikace Wimbledonu, to se neodmítá.“

Naopak druhý český úspěšný kvalifikant, Zdeněk Kolář, si s finálním rozhodnutím dal načas. „Upřímně, původně jsem chtěl jet do portugalského Oeiras na challenger, abych uhrál nějaké body. Nicméně na poslední chvíli jsem se rozhodl odletět do Londýna,“ řekl. A jistě nelituje, jako lucky loser si odbude svou premiéru v All England Clubu.

Cestu do Anglie si musela pořádně promyslet i Tereza Smitková. „Rozhodování bylo obtížné. Na druhou stranu, kdyby se tu o body hrálo, nedostala bych se. Měla jsem šanci přijet a zahrát si, což je moc fajn.“

Rozdílné problémy řešila Sára Bejlek. Kdyby se o body hrálo, přihlásila by se do juniorské soutěže. „Přemýšleli jsme nad tím, ale jelikož tu nejsou body, dávalo nám větší smysl si zahrát mezi dospělými a nasbírat cenné zkušenosti,“ řekla.