WTA

Odveta vydařena! Kvitová zastavila rozjetou Brazilku, po 15 měsících postoupila do finále

- Radek Štohl

Zahraje si o 29. titul! Petra Kvitová (31.) v pátečním odpoledním semifinále dvouhry v Eastbourne přehrála Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou (29.) 7:6(5), 6:4, díky čemuž se poprvé od loňského března představí ve finále. Česká tenistka soupeřce oplatila deset dní starou porážku z úvodního kola v Birminghamu, zároveň zastavila její 12zápasovou vítěznou sérii.

Kvitové dosud letošní sezona nevycházela dle představ. Zkušená Češka hned šestkrát skončila po prvním zápase na turnaji, maximem bylo čtvrtfinále na betonu v Miami. Turnaj v Eastbourne ji však nakopl – postupně vyřadila Vekičovou (93.), Boulterovou (127.), Dartovou (103.) a naposledy taky Haddadovou Maiaovou.

Dvaatřicetiletá tenistka do pátečního duelu vstoupila hladkou hrou na servisu. Ve třetím gemu odvracela brejkbol, sama neuspěla o hru později. Sada došla do tiebreaku, ve kterém Kvitová dvakrát ztratila náskok minibrejku, vedení 6:4 si však už pohlídala.

Vítězka úvodního setu do dalšího dějství vstoupila brejkem, ten bez větších problémů potvrdila. Za stavu 4:2 sice nevyužila dvě šance na returnu, o chvíli později už ale slavila postup do finále.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu se tak stejně jako před jedenácti lety představí v boji o titul, tehdy podlehla Marion Bartoliové ve třech setech. Finále na trávě si zahraje premiérově od Birminghamu 2018.

WTA

Rothesay International Eastbourne (ženy, GBR, 757 900 USD, tráva)
Semifinále dvouhry
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 29.) – PETRA KVITOVÁ (31.) 6:7(5), 4:6