Prohrál, přesto postoupil. Mám z toho smíšené pocity, netají Kolář

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zdeněk Kolář ve finále kvalifikace nestačil na Itala Andreu Vavassoriho, jemuž podlehl po více než třech a půl hodinách 7:6(5), 6:7(4), 1:6, 6:7(5). Přesto si ale hlavní soutěž Wimbledonu zahraje, do turnaje postoupil jako šťastný poražený. V pozápasovém rozhovoru se v českém hráči mísila radost i zklamání, účast na travnatém grandslamu by si totiž raději vybojoval sám.

Zdeněk Kolář nevstoupil do zápasu vůbec špatně. Ovládl první sadu, v té druhé pak vedl 5:2. Ani to nestačilo, Andrea Vavassori začal mít navrch a finále kvalifikace dokázal otočit na svou stranu.

„Prohrál jsem, ale zápas to byl výborný. Předvedli jsme dobrý travařský tenis, rozhodly maličkosti. Proti Andreovi se hraje strašně těžce, obzvlášť tady na trávě. Skvěle servíruje, má kvalitní voleje. Mohu mu jen pogratulovat,“ okomentoval utkání český tenista.

„On se strašně uvolnil. Už nic neřešil, což mu pomohlo. Začal hrát skvěle, padalo mu to tam. V tiebreaku jsem mu ještě dokázal vzdorovat, pak už to bylo těžké,“ dodal rodák z Bystřice nad Pernštejnem.

Kolář však smutnit nemusí. Do hlavní soutěže se dostal jako šťastný poražený. „Pocity jsou smíšené. Radost mám, ale chtěl jsem si to vybojovat sám. V tenise druhá šance příliš často nebývá, člověk na ni není zvyklý. Je třeba znova zapnout a pořádně se připravit,“ vyhlíží svou premiéru na travnatém grandslamu.

Stejně jako pětadvacetiletý tenista, zvládl finále kvalifikace i Lukáš Rosol. Jeho utkání mohl Kolář přímo sledovat, uskutečnilo se totiž hned na vedlejším kurtu. „Nekoukal jsem tam. Ale bylo super, když jsem uslyšel, že vyhrál. Předvádí opravdu výborné výkony,“ těšilo Koláře.

A zavzpomínal, při jakých příležitostech se v minulosti do hlavního areálu Wimbledonu podíval. „Těším se, bude to něco jiného. Byl jsem v něm naposledy před třemi lety, kdy jsem tam trénoval s Tomášem Berdychem při jeho posledním Wimbledonu. Byl jsem tam taky jako fanoušek v roce 2006, tehdy Tomáš nastoupil do čtvrtfinále proti Nadalovi. Teď budu mít čest si na tomto turnaji zahrát sám,“ pochvaloval si.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (120.) – Andrea Vavassori (ITA, 255.) 7:6(5), 6:7(4), 1:6, 6:7(5)