Lidé říkají, že bych měl skončit. Ale podívejte se, jsem v hlavní soutěži Wimbledonu! říká Rosol

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Bez ztráty setu! Lukáš Rosol (278.) ve čtvrtečním finálovém kole kvalifikace porazil Argentince Renza Oliva (191.) 7:6(5), 7:6(4), 6:4 a zahraje si po pěti letech hlavní soutěž Wimbledonu. A jak následně řekl Tenisovému světu, postup je pro něj velkým zadostiučiněním. I kvůli kritice, která se na jeho osobu snáší.

„Dneska jsem chtěl vyhrát jakýmkoliv způsobem. Bylo mi jedno, jestli by to bylo na tři nebo pět setů. Nepočítal jsem s tím, že bych tu získal zápas, natož se probojoval do hlavní soutěže. Sen se stal skutečností,“ neskrýval Lukáš Rosol po zápase nadšení.

V každém setu si zkušený tenista dokázal utvořit náskok jednoho brejku, jenže ten vzápětí ve všech případech ztratil. Přesto zvládl udržet chladnou hlavu a dotáhl utkání do vítězného konce.

„První dva sety byly o pár míčích. Bylo to nahoru, dolů. Jednou se zadařilo mně, pak zase soupeři. Ve třetím setu si Renzo vyžádal ošetření, kdyby si ho nevzal, možná by to bylo 6:1. Podařilo se mu mě vyvést z míry, musím si na to dát příště pozor,“ okomentoval utkání Rosol, který si podle svých slov žádné indispozice u svého oponenta v duelu nevšiml.

Oproti předchozím dnům, kdy na místních kurtech svítilo sluníčko, se dnes tenisté představili pod zataženou oblohou, přičemž před zápasem dokonce pršelo. „Velký vliv to nemělo. Podmínky byly malinko odlišné, nachystal jsem si trochu jinak rakety, upravil si rozehrávku. Ale jsme zkušení hráči, umíme na to zareagovat.“

Na úspěšnou kvalifikaci bývalého 26. hráče světového žebříčku by si před turnajem vsadil jen málokdo. Na okruhu prohrál čtyřikrát v řadě, jenže v Roehamptonu to dokázal zlomit. Vždyť tu neztratil ani set! „Hrál jsem přípravný turnaj, trénoval jsem deset dní na trávě. Šel jsem tomu naproti. Trávu mám rád, vím, jak se na ní má hrát,“ snažil se brněnský rodák najít příčinu své wimbledonské krasojízdy.

Po pěti letech se tak podívá do velkolepého areálu travnatého grandslamu, kam si půjde hlavní soutěž v první řadě užít. „Jsem za to strašně rád. Je to zadostiučinění za ty měsíce, kdy se mi příliš nedařilo. Já už nemusím nikomu nic dokazovat. Své jsem uhrál, tenis mě stále baví. Lidé říkají, že bych měl skončit. Ale podívejte se, den se se dnem sešel a já jsem v hlavní soutěži,“ odpálkoval své kritiky s úsměvem na rtech šestatřicetiletý tenista.

A prozradil, s čím by byl v příštích dnech spokojený. „Záleží na losu. Když uhraji set, bude to super. Když dvě kola, bude to zázrak. Jdeme do toho!“ burcuje.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
LUKÁŠ ROSOL (278.) – Renzo Olivo (ARG, 191.) 7:6(5), 7:6(4), 6:4