Poslední kvalifikace a konec. Německá stálice se po 21 letech loučí s profesionální kariérou

- Marek Bartošík

Osmatřicetiletý Philipp Kohlschreiber (230.) se po 21 letech rozloučil s profesionální kariérou. Někdejší 16. hráč žebříčku ATP včera v Roehamptonu odehrál své poslední utkání, když ve druhém kole wimbledonské kvalifikace prohrál s Kazachem Michailem Kukuškinem (160.) 7:6(4), 3:6 a 4:6.

Na elitní tour bude scházet velká stálice jménem Philipp Kohlschreiber. Elegantně hrající Němec byl dlouho členem širší světové špičky, sezóny 2007–2018 zakončil vždy jako člen Top 50 žebříčku.

Ještě na začátku roku 2020 ovládl Kohlschreiber velký challenger v australské Canbeře, po pauze způsobené pandemií covidu-19 už ale na své dřívější skvělé výsledky i kvůli zdravotním potížím nenavázal. Jednou z mála výjimek byla účast ve třetím kole loňského Roland Garros, kterou si zajistil výhrami nad Fernandem Verdascem a Aslanem Karacevem.

S kariérou se Kohlschreiber symbolicky – a zároveň kuriózně – rozloučil v kvalifikaci Wimbledonu, kde byl ve druhém kole nad jeho síly Kazach Michail Kukuškin. Německý tenista totiž právě na travnatém grandslamu zaznamenal největší úspěch své kariéry, když před deseti lety dokráčel až do čtvrtfinále. Zároveň ale startoval v kvalifikaci v Roehamptonu vůbec poprvé, jelikož při předchozích šestnácti účastech (2005–2019, 2021) se vždy dostal přímo do hlavní soutěže.

„Je to vtipný příběh, jelikož jsem tady v Roehamptonu poprvé,“ usmíval se Kohlschreiber po výhře nad Gregoirem Barrerem (6:2, 6:2) v prvním kole kvalifikace. „Bude to můj poslední turnaj, po Wimbledonu skončím. Mám za sebou úžasnou kariéru. Zatím nemám žádný plán, co budu dělat po kariéře.“

Kohlschreiber oslavil na elitním okruhu osm titulů ve dvouhře a sedm ve čtyřhře. Na všech čtyřech grandslamech dokázal postoupit do osmifinále, přičemž nejvíce se mu dařilo na US Open, kde byl mezi nejlepší šestnáctkou hned pětkrát (2012–2014, 2017, 2018). V kariéře nasbíral 25 vítězství nad členy Top 10 včetně šokujícího triumfu 3:0 nad Novakem Djokovičem z třetího kola Roland Garros 2009.