Wimbledon: Šest zápasů bez úspěchu. Všechny Češky dohrály už v úvodním kole kvalifikace

- Redakce

Tentokrát hned šest českých tenistek se zúčastnilo kvalifikace Wimbledonu, bohužel ani jedna nástrahy úvodního zápasu nepřekonala. S nejslavnějším tenisovým turnajem světa se tak hned po prvním kvalifikačním kole rozloučily Anna Sisková, Jesika Malečková, Linda Fruhvirtová, Sára Bejlek, Miriam Kolodziejová a také bývalá osmifinalistka Tereza Smitková.

V kvalifikaci Wimbledonu neuspěla ani Kolodziejová
Ani jedna ze šesti Češek neprošla úvodním kolem kvalifikace Wimbledonu. Poslední česká zástupkyně Miriam Kolodziejová (308.) při svém grandslamovém debutu podlehla favorizované Němce Nastasji Schunkové (156.) po hodině a půl boje 1:6 a 4:6.

Po nevydařené první sadě se česká tenistka v té druhé chytla, když dvakrát dohnala ztrátu podání a srovnala na 4:4. Poté ale nevyužila čtyři brejkboly (včetně vedení 40:0 na returnu) a hned v dalším gemu znovu ztratila servis.

Bejlek při premiéře nestačila na Bektasovou
Sára Bejlek (213.) svou premiéru na seniorském grandslamu výhrou neokořenila. Šampionka z nedávného turnaje ITF v České Lípě prohrála v prvním kole wimbledonské kvalifikace s Američankou Eminou Bektasovou (225.) po hodině a půl 6:7(3) a 3:6.

Šestnáctiletá Češka přišla v obou setech jednou o podání. Zatímco v první sadě dokázala na ztrátu zareagovat a vynutila si alespoň tiebreak, v té druhé už si Američanka náskok podržela, aniž by čelila jedinému brejkbolu.

„Z toho zápasu jsem celkem smutná. Byla to velká šance, ale nebyla jsem na trávu úplně připravená. Nicméně to beru jako dobrou zkušenost. Soupeřka měla povrch více osahaný, věděla co a jak,“ sdělila Tenisovému světu Sára Bejlek.

Smitková dohrála v prvním kole kvalifikace
Tereza Smitková (298.) skončila na letošním Wimbledonu už v prvním kole kvalifikace. Osmifinalistka turnaje z roku 2014 podlehla v areálu v Roehamptonu Francouzce Jessice Ponchetové (196.) po hodině a čtvrt 3:6 a 5:7, když ve druhém setu nevyužila setbol za stavu 5:4 a 40:30 na returnu.

Ponchetová si pomohla k postupu do druhého kvalifikačního kola hned devíti esy (bez jediné dvojchyby), naopak Smitková zahrála tři esa a pět dvojchyb.

„Škoda, že jsem nevyužila některých šancí. Ve druhém setu jsem dlouho vedla, pak mi bohužel odešel první servis. To mě stálo hodně sil i jednodušších bodů. Soupeřka hrála dobře, měla pár šťastných momentů, ale i to k tomu patří,“ uvedla pro Tenisový svět Smitková.

L. Fruhvirtová padla v supertiebreaku rozhodujícího setu
Linda Fruhvirtová (175.) svedla při své premiéře v kvalifikaci seniorského Wimbledonu tříhodinovou bitvu proti Francouzce Tessah Andrianjafitrimové (139.), s níž nakonec prohrála 6:2, 4:6 a 6:7 (6:10).

Sedmnáctiletá Češka dotáhla ve třetím setu hned třikrát manko brejku, v rozhodujícím supertiebreaku za stavu 6:6 ale neuspěla, ačkoliv stáhla ztrátu z 3:8 na 6:8.

Malečková vzala Bucsaové pouze tři gemy
Jesika Malečková (218.) má za sebou premiéru v kvalifikaci grandslamového Wimbledonu, při níž prohrála v úvodním kole s nasazenou čtyřkou Cristinou Bucsaovou (131.) po 72 minutách 2:6 a 1:6.

Sedmadvacetiletá Malečková sice v prvním setu stáhla manko z 0:3 na 2:3, poté ale nevyužila gembol na 3:3 a ve zbytku zápasu už dominovala favorizovaná Španělka.

Sisková při grandslamové premiéře neuspěla
Anna Sisková (262.) vstoupila do své premiérové grandslamové kvalifikace skvěle, nakonec se ale rozloučila s Wimbledonem už po úvodním utkání. Dvacetiletá Češka podlehla na londýnské trávě Američance Louise Chiricové (227.) po hodině a 24 minutách 6:1, 1:6 a 0:6.

Turnajová debutantka Sisková navázala na vydařenou první sadu okamžitým brejkem na začátku druhého dějství, nicméně poté prohrála dvanáct gemů v řadě.

„Jelikož jsem teď prohrála zápas, tak pocity nejsou úplně nejlepší. Ale jsem ráda, že jsem tu mohla startovat. Užila jsem si to, i když bych byla raději, kdybych podala lepší výkon. Šance tam byly, zápas jsem klidně mohla vyhrát, přestože výsledek je takový nahoru, dolů,“ řekla Sisková.

Wimbledon (GBR, 40 350 000 USD, tráva)
1. kolo kvalifikace žen
ANNA SISKOVÁ (262.) – Louisa Chiricová (USA, 227.) 6:1, 1:6, 0:6
Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 139.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (175.) 2:6, 6:4, 7:6 (10:6)
TEREZA SMITKOVÁ (298.) – Jessika Ponchetová (FRA, 196.) 3:6, 5:7
Cristina Bucsaová (ESP, 131.) – JESIKA MALEČKOVÁ (218.) 6:2, 6:1
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (308.) – Nastasja Schunková (GER, 156.) 1:6, 4:6
Emina Bektasová (USA, 225.) – SÁRA BEJLEK (213.) 7:6(3), 6:3